Muistatko kolarijäljen, joka herätti vakuutusdekkarien epäilyt? Osa vakuutusvilppijutun syytteistä vanheni autojen halvan hinnan takia

Raaseporin käräjäoikeus hylkäsi nipun syytteitä Lohjan autovakuutusjutussa, mutta tuomitsi vyyhdissä kuitenkin kaikkiaan kaksitoista ihmistä.

Tuomioita annettiin mm. törkeistä petoksista ja törkeän petoksen yrityksistä sekä rekisterimerkintärikoksista. Ehdollisen rangaistuksen sai kaikkiaan kymmenen syytettyä.

Pisin rangaistus oli kahdeksan kuukautta ehdollista. Yksi sai sakkoja ja yksi yhdyskuntapalvelua. Kahden syytteet hylättiin kokonaan.

Peruskuvio jutussa oli se, että Virosta tuotiin Suomeen halpoja, huonokuntoisia autoja. Huollon jälkeen kilometrimäärät putosivat ja autot rekisteröitiin Suomeen. Seuraavaksi tapahtui kolareja, joista haettiin korvauksia.

Yhtäläisyyksiä kolareissa

Vakuutusdekkarit kiinnostuivat, kun kolareilla oli yhtäläisyyksiä. Onnettomuuspaikka oli syrjäinen, silminnäkijöitä ei ollut, autot menivät lunastuskuntoon, kukaan ei loukkaantunut ja poliisia ei koskaan kutsuttu paikalle.

Lisäksi kolariin syypää oli aina varma syyllisyydestään. Kaikkiaan vakuutusyhtiöt maksoivat autoista korvauksia yhteensä noin 80 000 euroa.

Loppujen lopuksi oikeus tuomitsi vastaajia kaikkiaan kahdesta törkeästä petoksesta, kahdesta törkeän petoksen yrityksestä ja petoksesta sekä rekisterimerkintärikoksista. Syytteet mm. kolmesta törkeästä petoksesta kaatuivat vanhentuneina.

Vanhentuminen juontui siitä, että syytteissä mainitut rikokset olivat tapahtuneet 2010-2014. Syyttäjä oli nostanut syytteet törkeistä petoksista, mutta oikeuden mukaan muutamat autoista olivat sen verran halpoja, että kyse oli tavallisista petoksista. Petokset olivat jo vuosien mittaan vanhentuneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja