Kuka deittipalstoilla huijaa? Asiantuntija vastaa

Nettideittailun suosio jatkaa kasvamistaan. Moni on löytänyt netistä elämänsä rakkauden – ja osa elämänsä pettymyksen. Psykoterapeutti kertoo, millainen ihminen netissä huijaa ja miksi.

Suurin osa netin deittipalstojen käyttäjistä on rehellisesti sitä, mitä on, mutta joukkoon mahtuu niin taloudellista hyötyä hakevia kuin niitäkin, jotka purkavat huijaamiseen omia ongelmiaan.

– Jos tarve on rikollinen, esimerkiksi rahan saaminen, kaikenlainen fantasiamaailma auttaa luomaan huijauksen kohteelle kuvitelmia auttamisesta. Tämä on kohteelle houkutteleva keino päästä mukaan johonkin jännittävään, sanoo psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta.

Nykyisin on mitä erilaisimpia deittisivustoja, kuten kohua herättäneitä varatuille suunnattuja palveluita, joissa ei yritetäkään etsiä itselleen pysyvää elämänkumppania ja tosirakkautta. Näissäkin haetaan jännitystä.

– Tällaisten ihmisten on hyvä katsoa omaa parisuhdettaan. Mikä jännitys siitä puuttuu? Tutkimukset korostavat sitä, että ihminen tarvitsee jännitystä ja monipuolisia kokemuksia myös omassa parisuhteessaan. Ihmisen aivot on ohjelmoitu niin, että hyvään totutaan pian ja aletaan katsella jotain jännittävämpää.

Vastaavanlaisia jännityksen kokemuksia voi saada esimerkiksi laskuvarjohypyssä tai sukelluksessa. Vaaranen muistuttaakin, että vaikka jännityksen tarve on sisään rakennettu ominaisuus, pettäminen ei ole.

– Se on emotionaalinen elämys ja saavutus, kamppailu, josta selvitään voittajana tai häviäjänä. Se on eräänlainen extreme-laji.

Osa voi huijata yksinäisyyden tai itseensä tyytymättömyyden takia.

– Meille voi jokaiselle käydä jossain elämänvaiheessa niin, että olemme kauhean tyytymättömiä siihen, mitä itse teemme. On oma valintamme, alammeko valehdella asioistamme vai tehdä jotain sen eteen, että olisimme tyytyväisempiä itseemme.

Toiset pitävät netissä tai tosielämässä useita kumppaneita samaan aikaan. Huomio nettimaailmassa voi korvata tosielämän huomion puutetta.

– On surullista, että todellinen elämä ei tuo huomiota. Jos haluamme huomiota, meidän pitää elää jotenkin huomionarvoinen elämä. Se tarkoittaa itse kullekin sitä, mitä se hänen haaveissaan tarkoittaa. Jos ihminen menettää toivonsa siitä, että voi tehdä jotain huomionarvoista, hän voi hakea huomiota valehtelemalla ja luomalla itsestään kuvitteellisia identiteettejä, Vaaranen sanoo.

Vastaa kyselyyn!

Lue myös:


AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Toinen nainen -sarjassa syvennytään hankaliin parisuhteisiin:


AVA / Leenastiina Simola

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat