"Kuinka pitkälle työnantajan oikeus ulottuu?" – Tällaisia ongelmia koronapassin laajentamisesta hoitohenkilökuntaan liittyisi

Tällaisia ongelmia koronapassin laajentamisesta hoitohenkilökuntaan liittyisi 1:09
Katso yllä oleva video: Tällaisia ongelmia koronapassin laajentamisesta hoitohenkilökuntaan liittyisi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotukseen koronapassin laajentamisesta hoitoalalle liittyy runsaasti lainsäädännöllisiä ongelmia, katsoo sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola.

Tämä tarkoittaisi sitä, että työnantaja voisi koronapassin avulla varmistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuta merkittävää tartuntariskiä hoidettavilleen tai kollegoilleen.

THL:n ehdotuksen mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Pasi Pohjolan mukaan ehdotukseen liittyy paljon lainsäädännöllisiä kysymyksiä.

– Jos laitetaan koronarokote tartuntatautilakiin, niin meillä on kysymyksiä siitä, kuinka pitkälle työnantajan oikeus esimerkiksi kysyä henkilökohtaisia terveystietoja ulottuu, jolloin joudutaan tarkastelemaan työlainsäädäntöä.

Pohjola toteaa, että ongelmia liittyy myös perusoikeuksiin, jotka liittyvät itsemääräämiseen, työhön ja terveyteen, mutta myös tietosuojaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Nämä ovat kaikki sellaisia asioita, jotka pitää ratkaista lainsäädännössä, mutta myös sillä tavalla, että ne pystytään toteuttamaan arjessa.

Lue myös:

    Uusimmat