Tehy: Koronarokotteen lisääminen tartuntatautilakiin tulisi selvittää – sote-henkilöstön koronapassi tarpeeton

Koronarokotteen ykkösannoksia annettu kiihtyvään tahtiin –"Todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa" 0:50
THL kertoi viime viikolla, että koronarokotteen ykkösannoksia annettu kiihtyvään tahtiin – "Todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa".

Ammattijärjestö Tehyn mielestä koronarokotteen lisääminen tartuntatautilakiin pitäisi selvittää.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestön Tehyn mukaan tässä tautitilanteessa se voisi olla järkevää.  

– Muutoksessa tulee kuitenkin ottaa huomioon asioita, jotka liittyvät työntekijöiden oikeuksiin ja koronapandemian erityispiirteisiin, Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi toteaa Tehyn tiedotteessa.   

Kirvesniemen mukaan koronaviruksen kehittymisestä tai pysyvyydestä ei tiedetä vielä riittävästi. Vaatimuksen työntekijöiden koronarokotuksesta tulisikin sen vuoksi aluksi olla määräaikainen. Lisäksi olisi määriteltävä tarkasti ne työpaikat ja yksiköt, joissa rokotusta vaadittaisiin. 

Laissa tulisi Tehyn mukaan ottaa huomioon myös koronarokotesuojaa koskevat mahdolliset muutokset, sairastetun koronan suojavaikutus sekä se, että rokotussuojan olemassaolon varmistaa työterveyshuolto, ei työnantaja.

Esitystä sote-henkilöstön koronapassista Kirvesniemi pitää monimutkaisena ja tarpeettomanakin, jos tartuntatautilakiin tulisi lisäys.

– Tiettyjen potilaiden suojaaminen lainsäädännöllä vaatimalla työntekijöiltä koronarokotussuojaa tulee säännellä tartuntatautilain 48 §:n kautta työntekijöiden perusoikeudet huomioiden. Tällöin monimutkaista lakivalmistelua ja todennäköisesti laajaa perustuslaillista tarkastelua edellyttävälle sote-alan koronapassilainsäädännölle ei tulisi olemaan tarvetta, Kirvesniemi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat