Kuinka pitkään Ukraina pystyy estämään Venäjän ilmaherruuden? "Ilmapuolustus ei ole kovin moderni ja siltä puuttuu suorituskykyä"

Tiedonhankinta sodasta on vaikeaa myös ammattilaisille -"Arvioita tehdään puutteellisella tilannekuvalla" 1:06
Video: Tavallisten kansalaisten voi olla vaikea saada paikkansapitävä tietoa sodasta. Sosiaalisessa mediassa liikkuvat videot voivat olla myös propagandaa. Tiedon löytäminen on vaikeaa myös ammattilaisille. Ilmasotaopin pääopettaja: "Internetissä nähtävillä olevien kuvien todenperäisyyttä on vaikea selvittää. Arvioita tehdään puutteellisella tilannekuvalla”.

Ukrainan ilmapuolustus ei ole kovin moderni ja siltä puuttuu suorituskykyä, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettajan everstiluutnantti Inka Niskanen.

– Venäjä jatkaa edelleen hyökkäystä myös ilmasta käsin. Taistelut ovat käynnissä ja on selvää, että Venäjä pyrkii edelleen lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustuksen, Niskanen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Venäjä on tänään kertonut tehneensä toimintakyvyttömäksi ukrainalaisen ilmatukikohdan. Venäjän puolustusministerin edustajan mukaan Venäjä on tuhonnut myös Ukrainan käyttämän S-300-ohjusjärjestelmän ja pudottanut viimeisen vuorokauden aikana 10 ukrainalaista lentokonetta ja helikopteria.

Tietoja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

– Jos nämä pitävät paikkansa, Ukrainan ilmapuolustus on heikentynyt merkittävästi.

Kuinka pitkään Ukraina pystyy puolustamaan ilmatilaansa?

Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa lähestyy noin 60 kilometriä pitkä sotilaskolonna. Se on madellut päiväkausia ja äkkiseltään voisi kuulostaa, että siihen olisi helppo iskeä ilmasta käsin. Ukraina ei kuitenkaan ole toiminut näin.

– Ukrainan ilmavoimilla ei ole suorituskykyä puuttua siihen. Heidän ilmavoimansa ei ole riittävän moderni siihen, että kolonnaan kyettäisiin puuttumaan, Niskanen toteaa.

Kuinka pitkään Ukraina sitten pystyy puolustamaan omaa ilmatilaansa?

– On mahdollista että Venäjä jatkaa nykyisellä volyymillä. Toinen mahdollinen kehityskulku on se, että Venäjä siirtyy massamaiseen tulenkäyttöön ilmasta käsin. Se edellyttäisi sitä, että he kykenisivät lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustuksen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on moittinut Natoa siitä, ettei Ukrainan ylle olla saatu lentokieltoaluetta. Nato on toistaiseksi perustellut päätöstään sillä, että tilanne voisi eskaloitua pahemmaksi, mikäli venäläiskoneita ryhdyttäisiin muiden maiden toimesta ampumaan alas Ukrainan ilmatilasta. Tämä voisi vetää Naton mukaan sotaan.

– Minun arvioni mukaan Naton valvoma lentokieltoalue Ukrainan yllä ei tule tapahtumaan johtuen yksinkertaisesti eskalaatioriskistä, Niskanen sanoo.

Mitä tapahtuisi, jos Venäjä ampuisi vahingossa esimerkiksi Puolan tai muun Nato-maan alueelle yksittäisen ohjuksen? ”Natolla ja Venäjällä on edelleen pyrkimys välttää suursodan syttymistä”. Katso Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettajan haastattelu kokonaisuudessaan tästä!

Venäjällä ei vieläkään ilmaherruutta Ukrainassa – ilmasotaopin asiantuntija kertoo, mitä voi vielä olla luvassa 9:34

Lue myös:

    Uusimmat