Kuinka kauan koronavirus elää hiuksissa? Asiantuntijat vastaavat

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Katso videolta ohjeet, kuinka peset kätesi oikein.

Kosketteletko hiuksiasi jatkuvasti? Ei ehkä kannattaisi.

Tutkijat saavat jatkuvasti tietää tarkemmin, kuinka koronavirus tarttuu ja kuinka kauan se elää erilaisilla pinnoilla. Mutta voiko se jäädä lymyämään hiuksiin ja tarttua kutriemme kautta? Today Style selvitti asiaa.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan virus voi pysyä aktiivisena tunneista jopa päiviin riippuen pinnasta ja olosuhteista. Esimerkiksi muovisilla pinnoilla ja ruostumattomalla teräksellä virus voi elää jopa kahdesta kolmeen päivää, arvioi Yhdysvaltain terveysvirasto.

Hius on huokoista

Hiukset ovat luultavasti monelle pinta, jota ei tule edes ajatelleeksi. Today Stylen kysyessä asiasta tohtori Saad Omer, Yalen Global Health instituutin johtaja kertoi, ettei muista kuulleensa kenenkään testanneen hiuksia koronavirusepidemian puhjettua. Hän ei kuitenkaan usko, että virus eläisi hiuksissa yhtään sen pidempään kuin muilla pinnoilla.

– Yleensä virukset selviävät lyhyemmän aikaa huokoisilla pinnoilla, kuten hiuksissa, verrattuna tasaisiin pintoihin, kuten ruostumattomaan teräkseen.

Tohtori Adam Friedman dermatologian laitokselta George Washingtonin lääketieteellisestä yliopistosta kuitenkin huomautti viruksen selviytymisen riippuvan olosuhteista hiuksissa.

– Jos vain nykäisisit pari hiussuortuvaa ja laskisit ne tasolle, johon koronaa sairastava tai virusta kantava todennäköisesti aivastaisi, niin voisiko virus elää hiuksessa, joka ei enää ole osa elävää kehoa? Sen perusteella, mitä olemme nähneet, virus voisi elää pinnalla jopa kolme päivää, Friedman kertoo.

Luontaiset öljyt suojaavat

Jos hiussuortuva olisi edelleen kiinni päänahassa, olisi tilanne toinen.

– Suortuva ei vain lepää pinnalla, hän selvittää.

Friedmanin mukaan luontaiset öljyt, jotka peittävät hiusten pintaa toimivat suojaimina.

– Siinä on joitakin antimikrobisia ominaisuuksia, jotka rajoittavat sitä, miten hyvin organismit voivat kiinnittyä hiukseen.

Luonnolliseen öljyntuotantoon ei kuitenkaan voi yksistään luottaa. Sen määrä ja tuotanto vaihtelee jokaisella ihmisellä ja hiustyypillä. Sen takia paras tapa suojautua onkin pestä hiukset.

– Shampoissa on pinta-aktiivisia aineita, eli varautuneita molekyylejä, jotka sitoutuvat likaan, öljyyn, bakteereihin ja viruksiin irrottaen ja jopa tappaen ne, Friedman kertoo.

Hiustenpesu pitää hiukset siis puhtaina.

Pese hiukset usein

Saad suosittelee, että ihmiset pesisivät hiuksensa jopa päivittäin koronapandemian aikana. Friedman sen sijaan huomauttaa, ettei hiustenpesun takia kannata kuitenkaan alkaa panikoida ja pestä hiuksiaan useaan otteeseen päivän aikana.

– Ei tässä niin aggressiivisiin toimenpiteisiin täydy ryhtyä, Friedman sanoo.

– Se ei ole sama kuin käsienpesu. Virus tarttuu limakalvojen kautta, eli niin se pääsee sisään elimistöömme. Jos hiuksesi eivät kirjaimellisesti putoile kasvoillesi, etkä koskettele sormilla hiuksiasi toistuvasti, riski on huomattavasti pienempi.

Teoriassa koronavirus voisi siis siirtyä hiuksista käsiin ja käsistä limakalvoille, mutta Saadin mukaan tästä ei vielä ole selkeitä todisteita.

Tällä hetkellä COVID-19:n tarttuminen on todennäköisempää, jos vierailet parturissa tai hiussalongissa, jossa kampaaja tai parturi käsittelee hiuksiasi ja kasvojen alueen karvoitusta. Friedman muistuttaa turvavälistä ja sosiaalisen etäisyyden tärkeydestä. Riski saada virus omista hiuksistasi on kuitenkin suhteellisen pieni.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat