Näin pidät kynnet puhtaina ja pöpöttöminä: "Pahin paikka, jossa viruksetkin voivat selviytyä"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Muista pestä kädet säännöllisesti.

Myös kynsissä piilee tautivaara. Näin pidät ne puhtaina ja pöpöttiminä.

Joka tuutista on viime viikot muistutettu käsien pesun tärkeydestä koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Käsien pesun lisäksi myös kynsien huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota.

– Käsien pesu ei koskaan pese kaikkea likaa ja bakteereja iholtasi. Pahin paikka, jossa viruksetkin voivat selviytyä, on kynsien alla, New York Cityssa työskentelevä dermatologi Doris Day kertoo Today Stylelle.

Paras tapa pitää bakteerikasvusto pienenä on pitää kynnet lyhyinä. Pesun yhteydessä on hyvä käyttää myös kynsiharjaa, Day suosittelee. Hänen mukaansa kynnen pituudella on väliä.

– Siihen on toki vaikea vastata tarkasti. Mitä pidempi kynsi, sitä enemmän pinta-alaa, missä taudinaiheuttajat voivat hautoa, Day sanoo.

Hänen mukaansa paras pituus on niin kutsuttu kuninkaallisen perheen pituus, eli pitää kynnet siistinä ja trimmattuina. Nimitys tulee Britannian kuninkaallisen perheen Cambridgen herttuatar Catherinen  ja Sussexin herttuatar Meghanin suosimasta manikyyrista. Molemmat suosivat lyhyttä ja yleensä vaaleaa tai väritöntä lakkausta.

Älä leikkaa liikaa

Liian lyhyeksi kynsiä ei kuitenkaan kannata leikata. Kynsien tehtävä on suojata sormenpäitä ja liian lyhyeksi leikatut kynnet eivät pysty suojaamaan sormenpäitä haavoilta.

– Joskus ihmiset leikkaavat kyntensä liian lyhyiksi. Ongelma tällöin on se, että sormenpäiden iho vaurioituu herkästi. Se voi johtaa infektioon, Day kertoo.

Tiedät leikanneesi kynnet liian lyhyiksi, jos osut saksilla tai kynsileikkureilla pehmeään kynsipetiin kynnen alla. Jos leikkaaminen sattuu tai aiheuttaa verenvuotoa, olet ehdottomasti leikannut liikaa.

Terveysviranomaiset ovat käskeneet välttämään kasvojen turhaa koskettelua. Tämä pätee myös kynsien pureskelun suhteen.

– Kynsien pureskelulla annat pöpöille suoran väylän kehoosi, Day muistuttaa.

Yritä siis parhaasi mukaan välttää kynsien pureskelua, pidä hyvät kynsisakset lähellä ja trimmaa kyntesi lyhyiksi. Muista myös pestä ja kuivata leikkuri joka käytön välissä.

Day muistuttaa myös, että vaikka käsiä täytyykin pestä säännöllisesti, ideana ei ole pestä niitä vereslihalle. Kynsiharjalla raastaminen aiheuttaa herkästi pieniä vaurioita ja haavaumia käsiisi, jotka saattavat puolestaan nostaa tulehtumisen riskiä. On siis tärkeää olla hellävarainen. Suurimmalle osalle riittää päivittäinen kynsien pesu ja harjaaminen kynsiharjalla.

– Pese myös kynnet, jos teet puutarhatöitä ilman hanskoja tai muita töitä, joista kynsien alle jää herkästi likaa, Day muistuttaa.

Lähde: Today 

Lue myös:

    Uusimmat