Mainos

Kuin panssarivaunu pyörillä: Tällainen on Trumpin 8-tonninen työsuhdeauto

Yhdysvaltain presidentin ajoneuvovalikoimaan kuuluu oman lentokoneen lisäksi myös erikoisvarusteltu panssariauto. 

Yhdysvallat on siirtynyt presidentti Donald Trumpin aikaan. Cadillacin tiedetään työstävän Trumpille uutta virka-autoa, jonka aiemmin arvioitiin ehtivän valmiiksi perjantaisiin virkaanastujaisiin, mutta toisin kävi. Uuden virka-autolaivueen hinnaksi on arvioitu noin 15 miljoonaa dollaria.

Uusi auto luovutetaan Trumpille myöhemmin tänä vuonna, mutta toistaiseksi hän joutuu tyytymään autoon, jota Barack Obama käytti vuodesta 2009 lähtien.

Liikkuva linnake

Lempinimillä "The Beast" (suom. peto) ja "Cadillac One" tunnettava auto on äärimmäisen raskaasti panssaroitu. Kahdeksan tonnia painavan ajoneuvon ovet ovat niin järeät, ettei niitä pysty yksi ihminen avaamaan auton sisäpuolelta. Yksi ovi painaa yhtä paljon kuin Boeing 747 -matkustajalentokoneen ovi.

Bensatankki on panssaroitu ja sisältää vaahtoa, joka estää tankkia räjähtämästä, vaikka se saisi suoran osuman. Takakontissa on lisähappea sekä sammutuslaitteisto. Auto on suojattu kemiallisia ja biologisia aseita vastaan.

Auton matkustamossa on tilaa presidentin lisäksi neljälle matkustajalle. Ohjaamon ja matkustamon välillä on lasilevy, jonka vain presidentti pystyy avaamaan. Presidentillä on takapenkillä matkustaessaan huipputason satelliittipuhelin sekä suora linja varapresidentille sekä Pentagoniin. Hänellä on käytössään myös erityinen paniikkinappula, jonka painamisen seurauksesta ei ole tarkkaa tietoa.

Lähes pysäyttämätön

Auto on varustettu pimeänäkökameroilla, pumppuhaulikoilla sekä kyynelkaasutykeillä. Autosta löytyy myös kaksi pussia presidentin veriryhmän verta, mikäli sille sattuisi ilmenemään tarvetta. Renkaat ovat luonnollisesti puhkeamattomat ja vahvistettu luotiliiveissäkin käytetyllä kevlarilla. Vanteet ovat vahvistetut, eikä menoa haittaa, vaikka kumit irtoaisivatkin. Auton panssarointi on ohuimmassakin kohdassa noin 13 senttimetriä paksu.

Ainoa avautuva ikkuna on kuljettajan sivuikkuna. Sekin aukeaa tosin vain muutaman sentin verran, jotta kuljettaja voi keskustella esimerkiksi vierellä juoksevien salaisen palvelun agenttien kanssa. Auton kuljettaja itse on niin ikään salaisen palvelun kouluttama.

Auton huippunopeus on noin 100 kilometriä tunnissa, jonka saavuttamiseen menee noin 15 sekuntia. 6,5-litraisella dieselmoottorilla varustettu Peto kuluttaa noin 30 litraa dieseliä sadalla kilometrillä.

Vaikka auto vaikuttaakin lähes tuhoutumattomalta, on se kahdesti jättänyt tien päälle. Vuonna 2011 se jäi Irlannin Dublinissa kiinni hidastetöyssyyn ja Israelissa vuonna 2013 kuljettaja laittoi epähuomiossa tankkiin bensiiniä dieselin sijaan.

Lähde: Daily Mail

***

2:43

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja