Mainos

Kuin kohtalon ivaa: Lontoon terrori-iskussa kuollut Jack auttoi vankeja kaidalle polulle – sekä surmaaja että hyökkäyksen pysäyttänyt mies olivat vapauteen päästettyjä rikollisia

0:45
Video: Lontoon terrori-isku tallentui videolle.

Terrori-iskussa Lontoon Tower Bridgella kuoli perjantaina kaksi ihmistä. Toinen heistä oli 25-vuotias Jack Merrit, joka teki työtä vankien sopeuttamiseksi takaisin yhteiskuntaan.

BBC on haastatellut hänen isäänsä David Merritia, joka kuvailee poikaansa "kauniiksi sieluksi, joka oli aina heikompien puolella".

Jack Merritille järjestettiin lauantaina muistotilaisuus hänen entisessä opinahjossaan Cambridgen yliopistossa. Hän oli suorittanut loppututkinnon oikeustieteestä ja kriminologiasta. 

"Hän oli liian hyvä tähän maailmaan"

Merrit työskenteli koordinaattorina vankien ja opiskelijoiden yhteisessä projektissa, jonka tarkoituksena on vähentää vankien päätymistä takaisin rikosten pariin. Hän myös juonsi podcastia, jossa vangeille opetetaan Britannian lainsäädäntöä.

BBC haastatteli myös Merritin opiskelutovereita. Emilee Hopper kuvailee Merritia yhdeksi "kilteimmistä tapaamistani ihmisistä ja kaunis sielu".

– Hän oli liian hyvä tähän maailmaan. Hän työskenteli ja uskoi johonkin sellaiseen, joka tulee joku päivä muuttamaan näkemyksemme maailmasta, sanoi puolestaan Daisy Knock.

Uhria on muistellut myös rap-artisti Dave, jonka Mercury-palkinnolla noteerattu albumi on saanut innoituksen Merritin johtamasta vankiprojektista. Räppärin veli osallistui ohjelmaan istuessaan elinkautista tuomiota murhasta.

– Hän omisti elämänsä muiden auttamiseen ja oli aito kunnia tuntea hänen kaltaisensa ihminen, Dave totesi.

Sivulliset taltuttivat hyökkääjän – joukossa tuomittu murhaaja

Perjantain puukkoiskussa kuoli Merritin lisäksi myös nainen, jonka nimeä ei ole vielä julkistettu. Kolme ihmistä loukkaantui. Hyökkääjä kuoli poliisin luoteihin tapahtumapaikalla.

Ennen poliisin saapumista viiden miehen joukko taltutti hyökkääjän lyömällä ja potkimalla tätä. Myöhemmin paljastui, että osa auttajista oli entisiä vankeja, jotka olivat osallistuneet vangeille suunnattuun tilaisuuteen Lontoonssa.

Yksi näistä auttajista oli murhasta elinkautiseen tuomittu James Ford, joka oli päästetty väliaikaisesti vapauteen.

Ford oli murhannut nuoren naisen vuonna 2003. Telegraphin mukaan murhatun naisen sukulaiset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä siitä, että Fordin vapauttamisesta ei kerrottu heille etukäteen.

Myös hyökkääjä, Usman Khan, oli vapauteen päästetty vanki. Hänet tuomittiin vuonna 2012 vähintään kahdeksan vuoden vankeuteen terrorisuunnitelmista. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja