Räppäri Tupac Shakurin murhasta tehty pidätys – tuleeko vuosikymmenien takaiseen veritekoon vihdoin selvyys?

Media: Räplegenda Tupac Shakurin murhasta tehty pidätys 1:14
Media: Räplegenda Tupac Shakurin murhasta tehty pidätys.

Yhdysvaltalaisräppäri Tupac Shakurin murhasta on tehty pidätys 27 vuoden jälkeen.

AP:n mukaan Las Vegasin poliisi on pidättänyt 60-vuotiaan miehen, jonka epäillään liittyvän hiphoptähden ampumiseen. Clark Countyn piirisyyttäjä vahvisti illalla Suomen aikaa, että pidätettyä epäillään murhasta.  

Pidätetty, vuonna 1963 syntynyt entinen jengipomo Duane "Keffe D" Davis on aiemmin kertonut omaelämänkerrassaan, että hän oli sisällä valkoisessa Cadillacissa, josta ammuttiin rap-tähden kuolemaan johtaneessa tilanteessa.

Davis pidätettiin kotinsa ulkopuolella aamulla ja hän on parhaillaan poliisin hallussa.

Poliisin illalla Suomen aikaa pitämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että nyt murhasta syytettävä Davis oli yksi neljästä henkilöstä autossa, josta kuolettavat laukaukset ammuttiin. Muut kolme henkilöä ovat tätä nykyä jo kuolleet. 

Syyttäjä Marc DiGiacomon mukaan on syytä olettaa, että perjantaina pidätetty mies on vastuussa Shakurin murhasta.

Ei aiemmin nostettuja syytteitä 

Shakur ammuttiin Las Vegasissa vuonna 1996. Hän oli kuollessaan 25-vuotias. Shakur oli ollut katsomassa Mike Tysonin ja Bruce Sheldonin nyrkkeilyottelua ja hän matkalla auton kyydissä yökerhoon. Valkoinen Cadillac ajoi Shakurin käyttämän mustan BMW:n rinnalle liikennevaloissa. Cadillacista ammuttiin ainakin yhdeksän luotia. Shakur kuoli sairaalassa useita päiviä myöhemmin.

Vaikka tapahtuneesta on ollut runsaasti spekulaatiota ja myös todisteita lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta, ei Shakurin surmasta ollut nostettu ennen perjantaita yhtäkään syytettä, kertoo New York Times.

Poliisia on vuosien saatossa syytettykin siitä, ettei virkavalta tehnyt tarpeeksi kovasti työtä saattaakseen surmaajaa vastuuseen. Las Vegasin poliisi on puolestaan perustellut jumiutunutta tutkintaa sillä, kuinka Shakurin lähipiiri ei halunnut tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Syytetty puhunut osallisuudestaan tekoon

Uutistoimisto AP:n mukaan miestä ei syytetä itse ampumisesta, vaan viranomaiset kuvailivat häntä perjantaina ryhmän johtajaksi. Nevadan osavaltiossa voi saada syytteen rikoksesta, jos auttaa toista ihmistä tekemään kyseisen rikoksen.

Asiasta uutisoineiden medioiden mukaan Davis on itsekin jo pitkään antanut ymmärtää, että hänellä oli osansa Shakurin kuolemaan.

Syyttäjän mukaan tutkijoilla on ollut jo useiden vuosien ajan suurelta osin käsitys siitä, mitä surmayönä todella tapahtui, mutta heillä ei ole ollut riittävästi näyttöä asian viemiseksi eteenpäin. Tähän alkoi tulla kuitenkin muutosta, kun Davis julkaisi elämäkerran ja puhui rikoksesta televisio-ohjelmassa.

AP:n mukaan Davis myönsi haastatteluissa sekä vuonna 2019 julkaistussa muistelmateoksessaan muun muassa, että ampumisessa aikanaan käytetty ase tuli häneltä. Elämäkerrassaan hän antoi myös ymmärtää, että hänen oma veljenpoikansa Orlando Anderson niin ikään osallistui veritekoon.

Shakuria ja Knightia ammuttiin ohiajaneesta autosta. Davisin mukaan Anderson oli toinen auton takapenkillä istuneista, kun hän ojensi aseen etupenkiltä takapenkkiläisille.

Veriteko kosto kasinokärhämästä

Muun muassa hiteistä California Love, Changes ja Dear Mama tunnettu Shakur oli kuollessaan vain 25-vuotias.

Shakurilla oli sopimus Death Row Recordsin kanssa. Levy-yhtiö yhdistettiin noihin aikoihin losangelesilaiseen katujengiin Mob Piruun, jolla oli pitkäkestoinen kiista toisen jengin South Side Compton Cripsin kanssa.

Syyttäjä DiGiacomon mukaan Shakur ja Knigh kohtasivat surmailtana las vegasilaisen hotellin aulassa surmasta syytetyn miehen veljenpojan, Cripsiin kuuluneen Andersonin.

Shakurin ja Andersonin on kerrottu päätyneen käsirysyyn, ja Davis on antanut ymmärtää, että myöhempi veritekokin liittyi tähän välikohtaukseen.

Shakurin surmaa tutkineet poliisit kuulustelivat aikanaan räppärin kanssa yhteen ottanutta Andersoniakin, joka sai sittemmin surmansa ampumisessa vuonna 1998.

Shakur on myynyt kymmeniä miljoonia levyjä, ja häntä pidetään yhtenä hiphopin legendoista.

Hiphopin legendaarisin valokuvaaja Chi Modu avaa millainen ihminen Tupac oli ja mikä on kuvaajan suhde Suomeen 2:02
Hiphopin legendaarisin valokuvaaja Chi Modu avaa, millainen ihminen Tupac oli ja mikä on kuvaajan suhde Suomeen

Juttua päivitetty 29.9. kello 20.03: Juttua tarkennettu. Ei ole selvillä, mistä pidätettyä miestä tarkalleen epäillään.

Juttua päivitetty kello 22.48 poliisin tiedotustilaisuuden perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat