Hämmentävä yhdennäköisyys: Huuhkajat-tähti Robin Lodin isoisä oli lupaava pelaaja, jonka ura päättyi traagisesti – "Ei juossut enää askeltakaan"

6:45
Tulosruutu: Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo, miten Huuhkajien menestys vaikuttaa EM-kisabonuksiin.

Huuhkajien tähdeksi EM-karsintoja edeltäneessä Kansojen liigassa nousseen Robin Lodin urheilutausta on rikas ja tuttuja nimiä vilisevä. Vankkaa lajitaustaa löytyy myös lähisuvusta, sillä Lodin isoisä oli nuoruudessaan lupaava jalkapalloilija.

Jälkikäteen katsottuna egyptiläis-suomalaisella jalkapallovalmentajalla Abdou Talatilla oli käsissään lähes hämmentävän kova joukkue, kun hän otti työn vastaan HJK:n kakkosjoukkueen Klubi 04:n päävalmentajana runsaat kymmenen vuotta sitten.

Talvella Kakkosessa pelanneeseen joukkueeseen oli nostettu liuta lupaavia B-junioreita, jotka pääsivät maistamaan Talatin alaisuudessa, mitä pelaaminen aikuisten sarjassa on.

Kulmikkaana ja suorapuheisena tunnettu "Dalla" ei silitellyt juniorien päitä, jos peli ei miellyttänyt hänen silmäänsä. Erään talviottelun puoliajalla luotsi ilmoitti pelin olevan paskaa, vaikka Klubi 04 johti ottelua 4–1.

Ehkä Talat ymmärsi jo silloin, millaisia timantteja hänellä oli hiottavanaan.

Yksi timanteista oli 17-vuotias keskikenttäpelaaja Robin Lod, joka ei säikähtänyt Talatin tiukkaa otetta.

– Tiedän, että Robin pitää Dallasta. Hän arvosti sitä kasvatusta. Hän ymmärsi sen, että vaatimustasoa pitää nostaa, Robinin isä Tomi Lod kertoo MTV Urheilulle.

Eikä Talatin koulu ollut pelkästään kovaa. Hän opetti Lodin luottamaan itseensä.

Tuttu nelikko

Lodin niin kuin joukkueen muidenkin lahjakkuuksien palo kehittyä oli valtava, ja jälki sillä kaudella sen mukaista. Klubi 04 voitti Kakkosessa oman lohkonsa ylivoimaisesti 60 pisteellään. Joukkue mätti peräti 96 maalia 26 ottelussa.

Lod teki 25 ottelussa 14 maalia ja antoi 17 maalisyöttöä. 16-vuotias Joel Pohjanpalo voitti Kakkosen maalikuninkuuden mykistävällä 33 osuman saldollaan. Nikolai Alho antoi tulitukea hyökkäyksissä, ja puolustuksen lukkona pelasi toppari Daniel O’Shaughnessy.

– Se oli hurja kausi, ja työnteon määrä alkoi olla pojilla sitä luokkaa, että sen tajusi, että nämä kaverit menevät vielä pitkälle, Tomi Lod muistelee.

Edellä mainittu nelikko on nyt Huuhkajien historiallisessa EM-joukkueessa ja pelasi Alhoa lukuun ottamatta avauskokoonpanossa Venäjää ja Tanskaa vastaan.

"Se oli Robinille kova paikka"

Jos Klubi 04:ssä alkoi valjeta, että Robin Lod on lähellä ammattilaisuraa jalkapalloilijana, muutamia vuosia sitä aiemmin se ei ollut vielä lainkaan itsestään selvää.

Lod kärsi teini-ikäisenä kahdesti selän rasitusmurtumasta, minkä vuoksi hän putosi hetkellisesti myös HJK:n juniorien edustusryhmästä. Myös ikäkausimaajoukkueet jäivät vielä silloin haaveeksi.

Kuukausien tauot olivat myrkkyä jatkuvasti pelaamassa olleelle nuorelle.

– Se oli Robinille kova paikka. Ortopedi Tuomo Karila katsoi Robinin selkää monesti ja kertoi, miten hän venytteli kaksi tuntia ennen jokaista harjoitusta olympiakaudellaan. Poika imi tällaisia asioita ja ymmärsi, että näiden asioiden eteen pitää tehdä töitä, Tomi Lod kertoo.

Karila oli ennen lääkärinuraansa olympiatason painija, joka saavutti urallaan myös MM-hopeaa.

Vaivaansa Lod kuntoutti vesijuoksemalla. Altaassa kului kuukausia.

Ennen lopullista lajivalintaansa jalkapalloa Lod pelasi myös jääkiekkoa ja salibandya. Lahjakkuutta riitti myös kaukalossa.

Samassa juniorijoukkueessa Lodin kanssa pelasivat jalkapallosta tuttu Janne Saksela sekä myöhemmin NHL-kaukaloiden vauhtiakin maistaneet kiekkoammattilaiset Kalle Kossila, Kasimir Kaskisuo ja Markus Hännikäinen.

Jääkiekko olisi urheilu-uran kannalta voinut olla Lodille yhtä hyvä vaihtoehto kuin jalkapallo. Ratkaisu keskittyä jalkapalloon syntyi nuoremmissa C-junnuissa.

– Robin teki itse päätöksensä lajivalinnasta ja mietti sitä kauan. Molempien lajien harrastaminen alkoi tulla treeniaikataulujen kannalta vaikeaksi, Tomi Lod muistelee.

Toimitusjohtajana ohjelmistoyhtiö Clausionissa työskentelevän Tomi Lodin oma urheilutausta lepää vahvemmin jääkiekon varassa, mutta ylenevässä polvessa Lodin perheestä on löytynyt myös jalkapallolahjakkuutta.

Kuin kaksi marjaa

Robin Lodin isoisä Erkki Lod pelasi jalkapalloa Helsingin Kullervossa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Suomensarjassa. Lupaava ura katkesi kuitenkin alkuunsa 1950-luvun puolivälissä surulliseen työtapaturmaan.

Levyseppähitsaajana työuransa aloittaneen Erkki Lodin jalan päälle kaatui pino painavia teräslevyjä. Neljä eri lääkäriä ehti jo ehdottaa jalan amputointia. Jalka saatiin lopulta pelastettua, mutta nilkka ruuvattiin paikoilleen yhteen asentoon.

– Ei juossut enää askeltakaan sen jälkeen, valitettavasti, Tomi Lod kertoo.

Kymmenen vuotta sitten pois nukkunut Erkki Lod seurasi innokkaasti pojanpoikansa Robinin jalkapallouraa ja kävi ahkerasti katsomassa tämän otteluita.

Jalkapallolahjakkuuden periytymisen isoisältä on helppo uskoa, kun katsoo Toukolan Teräksen vanhaa joukkuekuvaa. Takarivin keskellä seisovan nuorukaisen yhdennäköisyys Huuhkajien nykyisen keskikenttäpelaajan kanssa on silmiinpistävä.

ErkkiLod
Robin Lodin isoisä Erkki Lod kuvassa takarivissä keskellä. Erkin veli Pentti Lod on keskirivissä vasemmalla.

Kreikasta Keskilänteen

Lajivalinta ja sitkeä halu kehittyä jalkapalloilijana ovat vieneet Lodin ihmeellisiin paikkoihin. Kesällä 2015 tapahtunut siirto HJK:sta Panathinaikosiin oli kaikessa komeudessaan karu ja opettavainen, ja Lod sai ansaita paikkansa intohimoisten ateenalaiskannattajien sydämessä.

– Aika Ateenassa kasvatti Robinia ihmisenä ja varmasti myös jalkapalloilijana. Tuli pelikovuuttakin selvästi lisää, Tomi Lod arvioi.

Kreikasta matka jatkui kolmen vuoden jälkeen Espanjan toisella sarjatasolla Segunda A:ssa pelanneeseen Sporting Gijóniin, jossa pelillisen läpimurron tekeminen oli vaikeampaa, vaikka pelit maajoukkueessa sujuivatkin.

Nykyisessä seurassaan Minnesota Unitedissa Lod on yksi joukkueen avainpelaajista, ja Yhdysvaltojen Keskilännen tunnelma miellyttää koko perhettä myös kentän ulkopuolella. Robinin ja hänen vaimonsa Jannin tytär täyttää kesällä kaksi vuotta.

Ennen EM-kisoja Lod teki käynnissä olevalla MLS-kaudella kaksi maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä kuudessa ottelussa.

"Meidän on saatava maksimi irti"

A-maajoukkueessa 28-vuotiaan Lodin maalit ovat jääneet esityksiin nähden jopa yllättävän vähiin. 61 ottelussa on syntynyt yhteensä viisi osumaa.

Maanantaina maalille tai maalisyötölle olisi jälleen kipeästi tilausta, kun Suomi taistelee paikastaan EM-kisojen jatkopeleissä. Vastaan asettuu Belgia, lohkon ennakkosuosikki ja Fifan maailmanlistan ykkösmaa.

On hyvin mahdollista, että Suomi tarvitsee pisteen Belgiaa vastaan.

Robin Lod ei näe urakkaa mahdottomana.

– Tosi kova vastus, meidän on saatava maksimi irti itsestämme. Kyllä mulla on luotto meidän porukkaamme ja siihen työmäärään, mitä teemme joukkueena, Lod tuumaa.

– Nyt pitää myös löytyä sitä pelirohkeutta, kun on kaksi peliä EM-kisoissa jo alla.

Abdou Talatin opit on syytä pitää yhä mielessä. Nyt jos koskaan Huuhkajien on luotettava itseensä.

Suomi kohtaa Belgian EM-kisojen B-lohkon päätösottelussaan maanantaina kello 22 alkaen Pietarissa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja