Mainos

KTM: Metallin kasvun uhkana nopeasti heikkenevät suhdanteet

Metalliteollisuuden kehitys jatkuu voimakkaana, ennustetaan KTM:n tuoreessa toimialaraportissa. Uhkana on lähinnä suhdannetilanteen odottamattoman nopea huononeminen, mutta jos siltä vältytään, metallin näkymät tälle vuodelle ovat hyvät: markkinoiden ennustetaan jatkavan hienoisesti kasvuaan, eikä tuotannon volyymin laskua odoteta vielä ensi vuonnakaan.

Kasvun vetureita ovat elektroniikka-, rakennus-, prosessi- ja koneteollisuus sekä lähinnä Itämeren rantavaltioihin suuntautuva vienti. Kasvuvauhdin ennustetaan kiihtyvän yhä rakennusteollisuuden toimituksiin osallistuvilla yrityksillä, mutta hidastuvan prosessiteollisuuden hankkijoilla. Kapasiteetista on keskimäärin jopa pulaa. Alan käyttöaste oli vuonna 1996 noin 90 prosenttia, ja yrityskohtaiset erot ovat tasoittuneet.

Metalliteollisuuden kilpailukyky naapurimaihin nähden on parantunut ja viennin niihin odotetaan kasvavan. Rakennusvienti on kääntymässä Baltian markkinoihin ja osin myös Venäjälle ja Puolaan.
KTM:n raportissa todetaan, että metalliteollisuudelle on luotu viime vuosina hyvä pohja. Vuosina 1993-94 ala elpyi vientivetoisten yritysten vanavedessä, vuosina 1995-97 on tehty tulosta, investoitu, nostettu vakavaraisuutta ja parannettu kansainvälistä kilpailukykyä.

Yksi tärkeä kehitysalue on ollut läpimenoaikojen lyhentäminen, joka on toteutettu lähinnä investoimalla joustavaan teknologiaan. Alan työvoimakustannukset ovat viime vuosina alentuneet, mutta samaan aikaan alihankinta on lisääntynyt, joten kokonaiskustannukset ovat laskeneet vain hieman. Yritykset ovat jo alkaneet huolestua ammattitaitoisen työvoiman saannista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.