Mainos

KSML: Maakuntien välillä isoja eroja ajokokeen läpäisyssä – kolmannes reputtaa inssin Keski-Suomessa

Suomessa on suuria alueellisia eroja siinä, kuinka helposti ajokokeesta eli inssistä pääsee läpi, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Vaikeinta B- eli henkilöauton ajokortin saaminen on ollut tänä vuonna Keski-Suomessa, jossa jopa yli kolmannes ajokokeista hylättiin tammi-elokuussa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista käy ilmi, että tämän vuoden tammi-elokuussa Keski-Suomessa vain 63 prosenttia kaikista ajokokeen läpäisyä yrittäneistä hyväksyttiin. Sen sijaan esimerkiksi Päijät-Hämeessä inssissä onnistui 87 prosenttia. 

Trafin erikoisasiantuntija Veijo Tuononen kertoo KSML:lle, että ajokokeiden toisistaan poikkeavia läpäisyprosentteja on yritetty selvittää. Alueelliselle epätasapainolle on hänen mielestään hankala tehdä mitään, sillä ajo-olosuhteet ovat erilaiset eri puolilla Suomea.

– Ainakin joillakin alueilla autokoulut opettavat oppilaita valmiimmiksi, ja silloin taidot ovat paremmat. Jos siihen vielä yhdistyy liikenneympäristön helppous, erot kasvavat, Tuononen selventää.

Tiukka arvostelulinja rahantekokeino autokouluille?

Tuononen pitää myös mahdollisena, että arvostelulinja on Keski-Suomessa muuta maata tiukempi.

– Keski-Suomi on ollut jonkin verran keskimääräisestä poikkeava alue.

Hänen mukaansa asiaa on jo selvitetty Jyväskylässä, jossa Trafin auditoija on parhaillaan keskustelemassa asiasta. Toimenpiteisiin on siis ryhdytty.

Vuosina 2010–2015 ajokokeen hyväksymisprosentti on laskenut Suomessa 73:sta 70 prosenttiin. Tuononen pitää kuitenkin mahdottomana ajatusta siitä, että ajokokeiden tiukentaminen olisi rahanhankkimiskeino yritykselle.

– Tutkinnon vastaanottajat toimivat virkavastuulla. Heidän omaa ajotaitoaan valvotaan ja ajokokeita auditoidaan joka vuosi. Auditoinnin yhteydessä myös tutkitaan kaikki tilastotiedot ja mahdolliset negatiiviset palautteet.

Mahdollisuutta autokoulun aloittamiseen jo 16-vuotiaana väläytettiin huhtikuussa 2014:

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.