Krp selvitti Aarnion pihasta löydettyjä seteleitä - lavastusväite jäi auki

Jari Aarnion Porvoon talon pihapengerryksestä löytyneiden setelien valmistusaikaan liittyvät tutkimukset eivät anna selkeää vastausta siihen oliko rahakätkö Aarnion oma vai ulkopuolisen tekemä lavastus.

Tiedot seteliselvityksestä käyvät ilmi uudesta, kaikkiaan kolmannestakymmenestä lisätutkintapöytäkirjasta.

Keskusrikospoliisi teki heti Aarnion kiinnioton jälkeen etsinnän talolle, mutta silloin vajaan 65000 euron piiloa ei löydetty. Se tapahtui vasta toukokuussa 2014.

Syyttäjien mukaan rahat ovat Aarnion huumerahoja, mutta puolustuksen mukaan kyse on jonkin ulkopuolisen tekemästä lavastuksesta.

Tämän selvittämiseksi krp selvitti kansainvälisillä oikeusapupyynnöillä setelien alkuperää.

Jos joku seteleistä olisi otettu käyttöön sen jälkeen, kun Aarnio marraskuussa 2013 otettiin kiinni, niin se olisi vahvasti viitannut lavastusteoriaan. Aarnio ei olisi tällöin voinut itse kaivaa kätköä maahan.

Näin uusia seteleitä ei selvityksessä löytynyt, mutta kysymyksiä jäi auki.

Aarnion puolustuksen mukaan selvityksen ongelmana on, että kaikista seteleistä ei saatu selville käyttöönottopäivää, eikä sitäkään tiedetä onko marraskuun 2013 ja toukokuun 2014 välisenä aikana ylipäätään laskettu uusia seteleitä liikkeelle.

Se seteleistä kuitenkin selviää, että ne eivät voi olla peräisin siitä erästä, jonka Aarnio on kertonut saaneensa kuolevalta liikemieheltä vuonna 2002. Tosin Aarnio sanoi salissa käyttäneensä ne, ei kätkeneensä.

186 seteliä

Seteleitä pengerrykseen kaivetussa ämpärissä oli kaikkiaan 186 kappaletta. Sadan, kahdensadan ja viidensadan euron setelit olivat peräisin Hollannista, Italiasta, Itävallasta, Ranskasta, Saksasta ja Suomesta.

Yli sata seteleistä oli saksalaisia. Ne oli valmistettu pääosin 1999-2009. Vain yksi sadan euron seteli oli valmistettu 2012. Erityisen suuri osa 500 euron seteleistä oli saksalaisia.

Saksan viranomaiset eivät kuitenkaan ole vielä kyenneet selvittämään seteleiden käyttöönottopäivämäärää, vaan selvitykset ovat tältä osin kesken. Lisätietoa on mahdollisesti tulossa.

Seteleiden rekisteröimiskäytännöt vaihtelivat maittain.

Suomen pankin mukaan 24 suomalaissetelin sarjanumeroiden perusteella suomalaiset setelit oli valmistettu 2000-2001. Sen tarkempaa niistä ei kyetty sanomaan.

Itävallan viranomaiset eivät osanneet sanoa milloin rahat oli valmistettu tai otettu käyttöön, mutta 12 itävaltalaista oli leikattu painoarkeista 2009-2011.

Ranskalaiset pystyivät kertomaan valmistusajan lisäksi tarkat päivämäärät seteleiden käyttöönotolle. Ne osuivat välille 11.7.2001 - 6.7.2006. Valmistuksesta oli saattanut kulua viisikin vuotta siihen, kun setelit oli laskettu liikkeelle.

Hollantilaiset setelit oli puolestaan otettu käyttöön 2007.

Italian viranomaiset eivät vastanneet krp:n kyselyyn.

Lue myös:

    Uusimmat