KRP: Rakennusfirmoille miljoonia kuittikaupasta

Epäiltyjen rakennusfirmojen arvioidaan netonneen jopa kahdeksan miljoonaa euroa laajassa petosvyyhdissä.

Porissa ja pääkaupunkiseudulla paljastuneen epäillyn rakennusalan kuittikaupan arvo on kaksinkertaistunut keskusrikospoliisin tutkinnassa. KRP arvioi, että perättömän laskutuksen määrä on yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Viranomaiset tekivät tehoiskun useisiin kohteisiin toukokuun alkupuolella. Poliisi epäilee, että rakennusalan yhtiöt ovat harjoittaneet törkeitä veropetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia vuodesta 2003 alkaen. Vyyhdessä epäillään rikoksista 7-8 ihmistä, joista yksi on edelleen vangittuna. Hän on päätekijäyhtiön toimitusjohtaja.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist kertoo, että useat epäillyt ovat kuulusteluissa myöntäneet hämäräbisneksen.

Poliisi tutkii vyyhdessä yli kymmentä yritystä, joista vain muutamalla on ollut laillista toimintaa. Björkqvistin mukaan toiminta on voinut olla määrältään liki mitätöntä. Loput firmoista ovat olleet poliisin mukaan laskutusyhtiöitä.

Rahat palautuvat maksumiehelle

Rakennusfirmoilla on ollut urakoita pitkin ruuhka-Suomea. Yksi kohteista on ollut E18-moottoritien siltatyömaat Helsinki-Turku-välillä. Työntekijöitä firmoilla on ollut satamäärin.

Laskuttajayhtiöiden epäillään lähettäneen maksajille noin 20 000 euron laskuja. Heti kun rahat ovat saapuneet laskuttajayhtiön tilille, ne on nostettu ulos automaatista 400 euron käteisnostoina.

Laskuttajayhtiön epäillään ottaneen itselleen rahoista noin 7-10 prosentin palkkion. Tämän jälkeen loput käteisrahat ovat palautuneet laskun maksajayhtiöön, joka on käyttänyt ne taas pimeiden palkkojen maksuun ja muuhun toimintaan.

- Tämä on sangen yksinkertainen systeemi, mutta se toimii kuin junan vessa, Björkqvist luonnehtii.

Törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta rangaistus on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat