KRP:n tiedustelupomo: Turvapaikanhakija pakotettiin viemään pommi rakennustyömaalle

7:14

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston päällikkö Sanna Palo kertoo tänä iltana nähtävän Rikospaikka-ohjelman haastattelussa turvapaikanhakijoihin liittyvistä vihjetiedoista, jotka ovat vaatineet myös välitöntä puuttumista suuren uhkan takia.

– Esimerkiksi sellainen vihje, että joku henkilö on pyydetty tai jopa pakotettu viemään pommi rakennustyömaalle. Tällaista vihjettä ei voida jäädä miettimään ja selvittelemään sen enempää vaan on välittömästi puututtava siihen, käytävä katsomassa henkilön tilanne ja varmistettava, ettei riski pääse toteutumaan, Palo sanoo ohjelmassa.

Kyseessä oli turvapaikanhakija, mutta sen enempää Palo ei yksittäistä tapausta avaa.

– Poliisi sen hoiti eikä riski toteutunut, Palo kertoo.

2 700 vihjettä tp-hakijoista

Kun pakolaiskriisi alkoi, keskusrikospoliisi ryhtyi keräämään ja analysoimaan turvapaikanhakijoiden epäiltyihin rikoksiin liittyviä vihjetietoja.

Vihjeitä on tullut yhteensä 2 700. Ne ovat olleet hyvin erilaisia.

Niistä osa on ollut täysin perättömiä ilmiantoja, osa on johtanut esitutkintaan vakavista rikoksista, kuten terrorismi- ja sotarikosepäilyistä sekä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Kymmeniä riskihenkilöitä

Palo kertoo Rikospaikka-ohjelmassa, miten näitä tietoja käsitellään. KRP on luokitellut turvapaikanhakijoita niin sanottuihin riskihenkilöihin.

Se voi käsittää esimerkiksi juuri akuutin uhkan, akuutin riskin tai se voi tarkoittaa poliisin työturvallisuuden kannalta riskiä.

– Tunnetaan, että henkilö on lähtömaassaan saanut taistelijakoulutuksen ja syyllistynyt henkirikoksiin ja raiskauksiin. Silloin voidaan olettaa, että on muutenkin alentunut kynnys käyttää väkivaltaa. Sitten on myös henkilöitä, joiden voidaan ajatella, että he tulevaisuudessa syyllistyvät rikoksiin Suomessa, Palo sanoo. 

– Yhdessä poliisilaitoksen kanssa käydään läpi erityyppisiä riskejä omaavia henkilöitä. Tällaisia henkilöitä voi olla joitakin kymmeniä yhden poliisilaitoksen alueella.

"Tunteet pinnassa" 

Palo ottaa ohjelmassa kantaa myös viime päivien tapahtumiin ja keskusteluun turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista. Poliisi on jo aiemmin ennakoinut, että palautukset aiheuttavat ongelmatilanteita.

– Tunteet ovat erittäin paljon pinnassa siinä mitä tulee turvapaikanhakijatilanteeseen. Tietenkin täytyy muistaa, että kaikissa palautuksissa on oikeuden lainvoimainen päätös. On lopullinen päätös, joka vain toimeenpannaan, Palo sanoo.

Illan Rikospaikka-ohjelmassa kerrotaan myös Hausjärvellä tapahtuneista, toistaiseksi ratkaisemattomista henkirikoksista. 

0:39

25:51

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja