Mainos

MTV:n rikostoimittajan analyysi Kajaanin taposta: "Tapaus, jota on odotettu ja pelätty – ei jää viimeiseksi"

8:20

”Tämä on ehkä asia, jota on odotettu ja pelätty”, MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kuvailee Kajaanin Otanmäessä sunnuntaiaamuna tapahtunutta henkirikosta.

Poliisi on ottanut kiinni kaksi turvapaikanhakijana Suomeen tullutta irakilaismiestä epäiltynä vuonna 1964 syntyneen miehen taposta.

Poliisi on ollut vaitonainen sunnuntaiyön tapahtumien kulusta ja epäiltyjen tekijöiden motiiveista. Selvää ei ole myöskään se, valikoituiko henkirikoksen uhri täysin sattumalta. Irakilaismiehet ovat asuneet aiemmin paikkakunnalla sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa. Epäillyistä toinen on syntynyt vuonna 1988 ja toinen 1997. 

Tapauksesta tiedetään kaiken kaikkiaan vielä suhteellisen vähän.

– On aika hankala muodostaa kokonaiskäsitystä siitä, mitä siellä on tapahtunut, Lehtinen toteaa.

Tapauksen tutkinta jatkuu muun muassa todistajien kuulemisilla. Lehtisen tietojen mukaan tapauksella on mahdollisesti useita silminnäkijöitä.

Poliisi esittää kiinni otettuja irakilaismiehiä vangittavaksi. Miesten vangitsemisoikeudenkäynti tullaan käymään todennäköisesti huomenna. Lehtinen uskoo, että käräjäoikeudessa tapauksen yksityiskohdat tulevat selkeytymään.

"Tapaus saattaa aktivoida äärioikeistoa"

Lehtinen kertoo saaneensa useilta kuulemiltaan poliiseilta arvioita siitä, että Otanmäen tapahtumat tulevat lisäämään rauhattomuutta Suomessa.

Tapaus saattaa kiristää tunnelmaa vastaanottokeskuksissa, mutta myös turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten kesken.

– Aihe on jo kirvoittanut sosiaalisessa mediassa runsaasti kommentteja. Onko sitten niin, että tämä aktivoi taas äärioikeistoa? Jonkinlaisia väkivallantekoja tässä on mahdollisesti luvassa lisää.

Lehtisen mukaan poliisissa ollaan pitkälti yksimielisiä myös siitä, että myös turvapaikanhakijoita saatetaan jatkossakin epäillä vastaavista henkirikoksista.

– Poliisin mukaan tämä ei todennäköisesti jää viimeiseksi henkirikokseksi, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija.

Liikkeellä huhuja epäiltyjen turvapaikkapäätöksistä

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilmaisi viime viikolla huolensa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista turvapaikanhakijoista. Hänen arvionsa mukaan vastaanottokeskuksissa keskenään järjestäytyneiden, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kotiuttaminen saattaa johtaa ongelmiin.

Lehtisen mukaan Otanmäen tapausta ei tulisi yhdistää ex-poliisiylijohtajan puheisiin. Vahvistamattomia tietoja irakilaismiesten turvapaikkahakemusten hylkäämisestä on kuitenkin liikkunut.

– Tätä viranomaiset eivät ole kommentoineet, sillä se on salaista tietoa, eikä sitä todellakaan ole vahvistettu. Jos näin kuitenkin on, se on merkityksellistä ja huolestuttavaa ja antaa signaalin siitä, mitä voi mahdollisesti seurata tilanteessa, jossa turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen.

Lehtinen toteaakin, että huoli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tilanteesta saattaa olla aiheellinen.

– Paatero tarkoitti sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähtisivät laajemmin järjestäytymään ja painumaan maan alle ja olisivat sitten jossain vaiheessa ylipäätään paperittomina Suomessa. Paateron näkemys voi olla jostain totuuden puolimaastosta. Huoli voi olla aiheellinen, vaikka se ei vielä tänä päivänä todellisuutta olisikaan.

1:26

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.