Mainos

KRP:n murharyhmän päällikkö maalaa synkkiä näkymiä MTV:n haastattelussa: "Kaikkeen täytyy varautua"

Keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö, rikosylikomisario Tero Haapala antaa synkän arvion Suomeen kohdistuvista uhista.

– Kaikkea sellaista, mitä on mahdollista tapahtua muualla, voi tapahtua myös meillä. Ja siihen täytyy varautua, Haapala sanoo MTV.fi:n Vinkkimiesten erikoishaastattelussa.

Haapala myöntää, että nykyinen tilanne huolestuttaa, mutta hänen mukaansa myös viranomaisyhteistyö toimii mikä on hyvä asia uhkiin varautumisessa.

Haapala ei haastattelussa suoraan ota kantaa siihen, oliko entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero oikeassa vai väärässä turvapaikanhakijoita koskevassa lausunnossaan. Paateron mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat muodostaa järjestäytyneitä rikollisryhmiä.

– Tosiasia on se, että meillä on iso joukko nuoria miehiä, joilla ei ole tällä hetkellä kiinnekohtaa suomalaiseen yhteiskuntaan, toimettomina ja joutilaina. Kyllä siellä varmasti mietitään kaikenlaisia asioita, Haapala sanoo viitaten turvapaikanhakijoihin ja vastaanottokeskuksiin.

11:21

Ongelmatapausten helppo verkottua

Haapalan mukaan internetin ja sosiaalisen median mukanaan tuomat ongelmat eivät ainakaan helpota uhkiin ja uhkakuviin varautumista.

Tästä esimerkkinä ovat niin sanotut yksinäiset sudet, jotka ihannoivat esimerkiksi joukkoampumisia ja koulusurmia.

– Tämän päivän tilanne on se, että tällainen ongelmatapaus verkottuu, saa yhteyksiä, myötäeläjiä ja kannustajia verkossa niin paljon kuin siellä ehtii olla. Näistä ongelmatapauksista ei viranomaisilla ole välttämättä tarpeeksi tietoa, Haapala toteaa.

Suutarilan tapaus ei ainutlaatuinen Suomessa

Näiden yksinäisten susien taustalla on usein mielenterveydellisiä ongelmia ja sellaisesta saattaa olla kyse myös viime viikolla Helsingin Suutarilassa ilmitulleessa tapauksessa.

Suutarilalaisesta yksityisasunnosta löytyi valtava määrä räjähteitä, räjähteiden lähtöaineita ja lisäksi sarjatuliaseita. Epäilty on terveysviranomaisten huostassa.

– Oli onni, että tähän päästiin puuttumaan ajoissa. Tapaus ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen Suomessa, Haapala muistuttaa.

Haapala on ollut KRP:ssä rikostutkijana jo 30 vuotta. Hän kertoo Vinkkimiehille, mitkä rikosjutut ovat erityisesti jääneet hänen mieleensä. Katso koko haastattelu videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.