Mainos

KRP:n rikostarkastaja Aarnio-sotkujen jälkeisestä ajasta: "Nyt yhteistyö toimii"

Keskusrikospoliisin, paikallispoliisin ja Tullin välinen yhteistyö pääkaupunkiseudun huumerikostutkinnassa toimii tänä päivänä eri malliin kuin Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion valtakaudella. Näin vakuuttaa KRP:n rikostarkastaja Ari Lahtela illan Rikospaikan haastattelussa.

– Eteenpäin on tultu aika paljon kolmessa vuodessa. Keskeinen päivän tilanne on se, että tämä on nyt yhteistyöhakuista. Avoimuus on parantunut huomattavasti, Lahtela sanoo.

Aiemmin eri yksiköt – KRP, Vantaa, Espoo, Helsinki ja Tulli – saattoivat olla samanaikaisesti saman huumejutun päällä toisistaan tietämättä tai jopa pimittivät tärkeitä tietoja toisiltaan.

Aarnio lietsoi huonoja välejä

Välit olivat erityisen tulehtuneet Helsingin huumepoliisin ja KRP:n välillä. KRP:ssä katsottiin, että huonoja välejä lietsoi ennen kaikkea Aarnio itse.

– Silloin avoimuus ja yhteistyöhalukkuus ei ollut riittävää. Nämä ovat menneitä asioita ja olivat monen asian summa. En lähtisi niitä enempää kommentoimaan.

– Nyt tieto kulkee, kun eri yksiköiden esimiehet kokoontuvat säännöllisesti yhteen ja vaihtavat tietoja hyvissä ajoin, Lahtela sanoo.

Myös Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan MTV:lle, että huumetutkinnoissa tieto kulkee nyt hyvin. Pääkaupunkiseudun huumerikostutkinnan työryhmä on keskiviikkona esitellyt yhteistyötä poliisijohdolle.

Tietojen vaihdolla iso merkitys

Lahtelan mukaan työryhmän puitteissa sovitusta yhteistyöstä on hyviä esimerkkejä.

Yksi niistä oli netin pimeään huumekauppaan tehty ja lopulta valtakunnalliseksi laajentunut ratsia. Samassa yhteydessä Tulli paljasti Sipuli-kanavan ylläpitäjät ja sitä kautta päästiin sisälle jakeluverkoston ja pahimpiin tekijöihin.

Paljastavassa tutkinnassa tietojen vaihdolla on entistä tärkeämpi merkitys.

– Huumerikollisuuden tilanne on kehittynyt siihen suuntaan, että kentälle on tullut lisää ei-suomalaistaustaisia toimijoita. Tekotavat ovat muuttuneet, on tullut uusia jengejä harjoittamaan rikollista toimintaa, aseiden määrä lisääntyy ja lisäksi markkinoilla on uusia huumausaineita.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.35.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.