Suomen alamaailma on yhä vahvemmin ulkomaalaisten johdossa – näin rikollisverkostot toimivat nyt

Alamaailman huumekauppa on entistä enemmän ulkomaalaisten hallussa 1:35
Alamaailman huumekauppa on entistä enemmän ulkomaalaisten hallussa – näin verkostot toimivat

Suomen alamaailma on yhä enenevissä määrin ulkomaalaisten hallussa. Tilanne on muuttunut erityisesti parin viime vuoden aikana.

– Suurin osa tekijöistä tutkinnassa olevissa törkeissä huumausainerikoksissa on ulkomaalaistaustaisia tai he johtavat toimintaa ulkomailta käsin. Tämä on selkeä muutos aiempaan. Yksi keskeinen piirre on, että varsin monella toimijalla on jonkinlainen kytkös Ruotsiin. Lisäksi myös muualta Euroopasta pyritään tulemaan Suomen huumausainemarkkinoille, keskusrikospoliisin uusi apulaispäällikkö Timo Kilpeläinen sanoo illan Rikospaikan haastattelussa.

Myös toimintatavat muuttuneet

Samaan aikaan kun tekijöistä yhä useampi on ulkomaalainen, myös alamaailman toimintatavat huumekaupassa ovat muuttuneet.

– Aikaisemmin Suomessa toimivat verkostot hoitivat itse kaiken, salakuljettivat itse huumausaineet maahan, hoitivat täällä niiden varastoinnin, levittämisen ja jakelun ja rikoshyötykin jäi varsin usein Suomeen. Tällä hetkellä käytetään paljon alihankkijoita. Rikoshyöty myös viedään varsin nopeasti ulkomaille.

– Osa näistä niin sanotuista ylämiehistä on sellaisia, että he eivät ole ikinä edes käyneet Suomessa, Kilpeläinen kertoo.

Suomeen ja muutenkin Pohjoismaihin tuodaan erityisesti kokaiinia. Sitä pyritään tuomaan Suomeen jopa suoraan Etelä-Amerikan huumekartelleilta.

Alamaailman kansainvälistyminen on vaikuttanut Suomessa myös perinteisiin liivijengeihin. Millä tavalla? Katso Timo Kilpeläisen koko haastattelu illan Rikospaikasta. Rikospaikka MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa tänään klo 23.05.

Haastattelussa Kilpeläinen kertoo myös, miten niin sanottu kaasuputkitutkinta etenee. Lokakuussa Viron ja Suomen yhdistävä Balticconnector- kaasuputki vaurioitui ja heti tuoreeltaan kerrottiin, että vauriot kaasuputkessa ja tietoliikennekaapelissa ovat todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta.

Lue myös:

    Uusimmat