KRP:n rikosylitarkastaja MTV:lle: "Kun saadaan tietyt keskeiset toimijat pois kaduilta, niin se rauhoittaa tilannetta"

Ruotsalaisen rikollisverkoston epäillään salakuljettaneen satoja kiloja huumeita suomalaisille katujengeille 1:53

MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisi tutkii laajaa huumeorganisaatiota, jonka toimintaa on johdettu Ruotsista. Rikosylitarkastaja Timo Kilpeläinen KRP:stä kertoo MTV:n Kymmenen uutisissa, että Helsingin poliisilaitoksella ja Ruotsin poliisilla on ollut paljon yhteistyötä aiemminkin.

– Sanotaanko näin, että vuosien aikana on ollut laajoja kansainvälisiä tutkintoja. Tämä ei poikkea niistä, mutta tämä poikkeaa siitä, ketkä ovat nämä rikoksista epäillyt toimijat, eli linkittyy vahvasti katujengeihin sekä Ruotsissa että Suomessa.

Kilpeläisen mukaan kiinniotoilla on aina vaikutusta.

– Kun saadaan tietyt keskeiset toimijat pois kaduilta, niin se rauhoittaa tilannetta ja toisaalta lähettää vahvan viestin myös nuorille, että se rikollinen elämäntapa ei ole tavoiteltavaa ja kannatettava juttu Suomessa.

Organisaation epäillään tuoneen Suomeen valtavan määrän eri huumausaineita. Ruotsin poliisi otti kesällä KRP:n juttukokonaisuuteen liittyen kiinni useita henkilöitä, ja heidät toimitettiin Suomeen.

MTV Uutisten tietojen mukaan jutussa on vangittuna Suomessa yhteensä toistakymmentä epäiltyä. Heistä suurin osa on ulkomaalaistaustaisia ruotsalaisia ja epäilyjen mukaan heistä ainakin osalla on yhteyksiä katujengeihin Suomessa. 

Kilpeläisen mukaan on pyrittävä laajasti eri keinoilla vaikuttamaan siihen, että jengiväkivalta ei siirry Suomeen.

– Tarvitaan laajasti toimia yhteiskunnassa ennalta estämään niitä nuoria ajautumasta jengipolulle, mutta sitten toisaalta tarvitaan niitä kovia poliisitoimenpiteitä, eli saadaan rikoksesta tekijät rikosvastuuseen ja vankilaan.

Kilpeläinen arvioi poliisin toimivaltuuksien olevan verrattain hyvät.

– Hallitusohjelmassa on kirjauksia siitä, että tähän katujengi-ilmiöön pyritään myös lainsäädännön keinoin puuttumaan. Pidän erittäin hyvänä sitä, että tarkastellaan myös sitä, onko toimivaltuuksissa kehitettävää ja annetaan poliisille siihen työkalut.

Lue myös:

    Uusimmat