Kristillisyys EU:n yhteiseksi arvoksi?

Kristillisyyttä ajetaan yhä Euroopan unionin yhdeksi arvoksi, kun jäsenmaat neuvottelevat perustuslaillisesta sopimuksesta. Erityisesti Italia ja Puola ajavat kirjauksen lisäämistä.

Puheenjohtaja Italia tulee esittämään, että tekstissä viitattaisiin Euroopan kristilliseen perimään. Kirjauksen haluaa Italian lisäksi erityisesti Puola ja 3-4 muuta valtiota.

Italia ei ole tehnyt tekstikohdasta vielä ehdotusta jäsenmaiden ulkoministereille, jotka tapaavat huomenna Napolissa hallitusten välisessä konferenssissa (HVK). Italia lupaa antaa esityksen kuitenkin myöhemmin.

Edelleen puheenjohtajamaa esittää Unkarin toivomuksesta, että unionin arvoihin sisällytetään vähemmistöjen oikeudet. Taustalla on Unkarin huoli ulkomailla olevien kansalaistensa asemasta.

Ruotsin pyynnöstä arvoihin olisi tulossa myös naisten ja miesten tasa-arvo.

Suomen hallitus ei kannata kristillisyyttä

Suomen hallitus ei kannata kristillisyyteen viittaamista.

Sen sijaan kirkko on antanut asialle varovaisen tukensa. Viime viikolla arkkipiispa Jukka Paarma kehotti Brysselissä käydessään hallitusta harkitsemaan kantaansa, jos Suomi olisi jäämässä vähemmistöön asiassa. Paarman mielestä Suomella ei pitäisi olla mitään kristillisyyden mainitsemista vastaan.

Kristillisiä arvoja ovat vaatineet lisäksi mm. Portugali ja saksalaiset kristillisdemokraatit. Puolalaiset ovat toivoneet samantapaista muotoilua kuin maan vuonna 1997 uusitussa perustuslaissa. Siinä viitataan Jumalaan uskoviin kansalaisiin mm. totuuden, oikeudenmukaisuuden ja hyvän tahdon nimeen.

Myös Vatikaani ja Kreikan ortodoksikirkko ovat paheksuneet esitystä EU:n perustuslaiksi, koska siitä puuttuu maininta Euroopan kristillisestä perimästä.

Nyt EU:n perustuslaillisen sopimuksen luonnoksen johdannossa unionin perusarvoiksi luetellaan mm. ihmisarvon kunnioitus, vapaus, demokratia ja tasa-arvo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat