Krista Kiurun pitkä perjantai: Sote vei yöunet, ravintola-ala syytti rääkkäämisestä ja oppositio vaati eroa – mutta päivä sai onnellisen lopun

0:56
Video: Katso, kuinka ministeri Krista Kiuru korotti ääntään eduskunnan täysistunnon maskikeskustelussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun perjantaipäivä ei ollut helpoimmasta päästä.

Neuvottelut soteuudistuksesta olivat venyneet aamuyölle, kotiin ministeri kertoi päässeensä puoli kolmelta aamulla. Ensimmäisen käänteen uuteen päivään Kiuru sai jo varhain aamulla ravintola-alan höykytyksellä.

Ravintolayritys NoHo-partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström syytti avoimessa kirjeessä ravintola-alaan kohdistuvien koronarajoitusten sysäävän alan kuilun pohjalle.

Vikström kohdisti viestin juuri Kiuruun, sillä hänen mukaansa rajoituksista vastaa Kiurun edustama sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisäksi hän kysyi kirjeessä Kiurulta väkevään sävyyn: ”Miksi meitä rääkätään?”

Maskiryöpytys eduskunnassa

Päivän toinen käänne tapahtui, kun eduskunnan täysistunto alkoi. Oppositio käänsi katseet pääministeri Sanna Marinista Kiuruun, ja syyttivät häntä keväisen kasvomaskiselvityksen politisoimisesta.

– Tämän kyselytunnin vakavin kysymys on mielestäni se, teetettiinkö meillä viime kesänä täysin turha tutkimus siitä, mikä hyöty näillä maskeilla on, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvosteli.

Käytännössä oppositiosta siis vähintään vihjailtiin, että Kiuru olisi ohjaillut kasvomaskiselvitystä siten, että tulos olisi suositukselle negatiivinen.

– Olette hallitusohjelmassa peräänkuuluttaneet faktoihin perustuvaa päätöksentekoa. Miksi te ette kertoneet totuutta eduskunnalle? kokoomuksen kansanedustaja ja entinen puhemies Paula Risikko tiedusteli.

Kokoomus esitti epäluottamusta

Tilanne kiihtyi päivän mittaan, kun kokoomusedustaja Mia Laiho esitti Kiurulle epäluottamusta täysistunnossa.

Myöhemmin kokoomus piti asiasta tiedotustilaisuuden, jossa epäluottamusta perusteltiin erityisesti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahaudan kommentilla.

– Parasta olisi, ettemme joudu kuulemaan virastojen pääjohtajilta selityksiä niin kuin 15. toukokuuta (THL:n Markku) Tervahaudalta, että ”minulla on se käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon vaan ovat muuten yhteiskunnallisia. Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. On näkemyksiä, jotka eivät ole vain tieteellisiä”, Kai Mykkänen siteerasi.

Kokoomuksen edustajien mukaan STM myös antoi väärää tietoa suomalaisille.

Päivä päättyi iloisissa tunnelmissa

Päivä kuitenkin sai illalla Kiurun kannalta iloisen käänteen, kun hallitus pääsi maaliin sote-neuvotteluissa.

Asia vahvistettiin hallituslähteestä MTV Uutisille ja myös Kiuru itse twiittasi asiasta. 

– Sote-uudistus otti tänään jälleen tärkeän askeleen eteenpäin. Takana on useita pitkiä iltoja, ja välillä neuvotteluissa on mennyt yöhön asti, Kiuru kirjoitti sydänemojien kera.

Lisäksi Kiuru sai tukea päivän aikana pääministeri Marinilta.

– Kyllä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla on minun luottamukseni. Voin sanoa, että hän on tehnyt todella kovasti töitä niin keväällä kuin kesällä ja syksylläkin, että epidemiatilanne on saatu pidettyä hallinnassa, Marin kertoi MTV:n Uutisextrassa.

Marin myös kirjoitti Twitterissä, että Kiuru on toiminut hänen mielestään hyvin poikkeuksellisen vaikeina aikoina.

6:58

Katso videolta, kuinka Sanna Marin kommentoi MTV:n Uutisextrassa hallituksen maskikohua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja