Krista Kiuru: Valmiuslain käyttöönottoa arvioidaan jo keskiviikkona – "Alamme olla päivien päässä siitä, että lisää toimia vaaditaan"

2:23
Ministeri Krista Kiuru kertoo Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että kaikista järeimmät koronatoimet voivat tulla kyseesee lähitulevaisuudessa – näin hän luonnehti mahdollisen valmiuslain käyttöönoton aikataulua.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomen tautitilanne on nyt vakava. Ministeri on vieraana tänään Asian ytimessä, Jakko Loikkanen -ohjelmassa.

Ohjelmassa vieraillut Kiuru totesi, että Suomen tautitilanteen taittuminen on nyt kriittisessä hetkessä.

– Alamme olla päivien päässä siitä, että lisää toimia tarvitaan.

Kiurun mukaan uuden tartuntatautilain päivitys ja eduskuntaan vieminen ei tuo hallitukselle nopeita keinoja käyttöön, vaan se jää keväälle.

– Yksi lähtökohta on se, onko kaikki alueelliset toimenpiteet jo tehty. Silloin ollaan sellaisessa tilanteessa, että vaaditaan lisätoimia.

– Jos alueelliset keinot laitetaan tappiin, niin näiden toimien jälkeen jää enää valmiuslain suomat keinot käyttöön, Kiuru totesi ohjelmassa.

"Siinä varmasti oli aika paljon sanottu"

Ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen tenttasi Kiurulta sitä, päätetäänkö valmiuslain käyttöönotosta siis jo lähipäivinä.

– Sanoit, että ollaan muutaman päivän päässä siitä, että tarvitaan uusia toimia. Sanoit myös, että ainoat uudet toimet ovat se valmiuslain käyttöönotto, Loikkanen totesi.  

– Siinä varmasti oli aika paljon sanottu, Kiuru vastasi tähän.

– Keskiviikkona valtioneuvosto käy tästä keskustelun ja uskon, että tätä asiaa arvioidaan, hän jatkoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kehotti tänään puolestaan laittamaan jäitä hattuun valmiuslain suhteen. 

Onko hallituksen ja Uudenmaan päättäjien välillä ristiriitoja?

Kiuru totesi ohjelmassa myös, että sosiaali- ja terveysministeriö ei ole ainoastaan ohjeistanut Uuttamaata kiristämään rajoitustoimenpiteitään, vaan myös lähellä leviämisvaihetta olevia alueita on käsketty tehostamaan toimia jo ennen leviämisvaiheeseen siirtymistä.

Kiurun mukaan tällaisia alueita ovat muun muassa Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.

Maanantaina ministeri Kiuru peräänkuulutti Uudeltamaalta julkisesti lisätoimia heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

– Lähtökohta on se, että me pyrimme etupainotteisesti tekemään näitä toimia. Uudenmaan osalta on kysymys siitä, että tehdään täysimääräisesti valtioneuvoston jo linjaamat toimet, muiden alueiden osalta toimitaan etupainotteisesti niin, ettei leviämisvaiheeseen koskaan mennä, Kiuru selitti ohjelmassa.

Julkisuudessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kritisoinut kovin sanoin ministeri Kiurun päätöstä kutsua Hus-alueen toimijat koolle nopealla aikataululla.

– Kutsu tiistaina kello 11 järjestettävään Skype-kokoukseen tuli maanantai-iltana hieman ennen kello kahdeksaa. Tällainen toiminta on täysin epäuskottavaa. Toivoisin, että sivistysvaltiossa vuoropuhelua voitaisiin käydä muilla tavoin kuin lähettämällä kokouskutsuja edellisenä iltana, Vapaavuori sanoi HS:lle.

Kiuru ei kommentoi yksittäisiä tilanteita, mutta hänen mielestään pääkaupunkiseudun päättäjien ja hallituksen välistä ristiriitaa ei voi sanoa “nokitteluksi”.

– En nimittäisi sitä nokitteluksi. Olen omalta osaltani ikävä kyllä joutunut jo useammat viikot huomauttamaan siitä, missä jamassa aletaan olemaan. En pidä toimivastuullani toimimista nokitteluna.

Kiuru keskusteli pahenevasta koronavirustilanteesta tiistaina ensimmäisenä Uudenmaan alueen kuntien ja viranomaisten kanssa. Keskustelut eri maakuntien kanssa jatkuvat keskiviikkona.

Keskusteluissa alueellisten koronaryhmien kanssa on tarkoitus selvittää, minkälaisilla toimenpiteillä koronaviruksen leviämistä voitaisiin alueittain estää. Toimivalta toimenpiteiden ja esimerkiksi rajoitusten määräämisessä on alueellisilla viranomaisilla.

Katso koko Krista Kiurun haastattelu Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3-kanavalta klo. 22.35!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja