Ministeri Kiuru antoi ymmärtää, että valmiuslaista saatettaisiin päättää lähipäivinä – pääministeri Marin: "Emme ole vielä siinä tilanteessa"

4:29
Katso koko Marinin haastattelu.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa ei olla vielä tilanteessa, jossa valmiuslakia tarvittaisiin. Ministeri Kiuru antoi aiemmin ymmärtää, että valmiuslaista saatettaisiin päättää lähipäivinä. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi kertoi tiistaina Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että Suomen koronatautitilanne on vakava, ja että uusia koronatoimia tarvitaan, jos kaikki alueelliset toimet on jo tehty. 

Toimittaja Jaakko Loikkasen kysyessä Kiurulta, että milloin valtiovallan olisi tehtävä koronan vastaisia toimia esimerkiksi Uudellamaalla, Kiuru vastasi, että toimet ovat vain päivien päässä. 

– Kyllä sanon, että aletaan olla päivien päässä siitä, että lisää toimia tarvitaan, Kiuru sanoi.

Tämän jälkeen Loikkanen tiedusteli Kiurulta, mitä nämä uudet keinot olisivat.

– Näiden alueellisten toimien jälkeen jos ne laitetaan tappiin, sen jälkeen sitten jää enää valmiuslain suomat keinot käyttöön, Kiuru vastasi. 

Ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen tenttasi Kiurulta sitä, päätetäänkö valmiuslain käyttöönotosta siis jo lähipäivinä.

– Sanoit, että ollaan muutaman päivän päässä siitä, että tarvitaan uusia toimia. Sanoit myös, että ainoat uudet toimet ovat se valmiuslain käyttöönotto, Loikkanen totesi.  

– Siinä varmasti oli aika paljon sanottu, Kiuru vastasi tähän.

Pääministeri kommentoi valmiuslaki-asiaa

Pääministeri Sanna Marin vieraili MTV:n Kymmenen uutisissa ja kommentoi muun muassa valmiuslakiasiaa.

Marinin mukaan Suomi ei ole vielä valmiuslain edellyttämässä tilanteessa. 

– Emme ole vielä siinä tilanteessa (että valmiuslaki otettaisiin käyttöön), mutta on hyvä varautua kaikkiin tilanteisiin. Erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa terveydenhuollon kantokyky uhkaisi kuormittua, tai mikäli uudet rajoitustoimet eivät riittävässä määrin saisi epidemiaa hillittyä, näinkin järeät toimet voisivat tulla käyttöön, Marin kommentoi Kymmenen uutisissa.

Marinin mukaan poikkeusolot ja valmiuslaki ovat viimeisiä keinoja.

– Ennen tätä pitää kaikki olemassa olevat keinot pyrkiä käyttämään niin, että tilanne saadaan hallintaan. Ei pidä ajatella, että valmiuslaki olisi ensimmäisten toimien joukossa. Se on aivan vihoviimeinen toimi.

Hallitus kuitenkin käsittelee huomenna asiaa.

– Kuulemme oikeudellisen arvion poikkeusolojen käyttöönotosta.

– Emme tule huomenna tekemään päätöksiä poikkeusoloihin siirtymisestä tai valmiuslain käyttöönotosta, Marin lisäsi.

2:23

Katso videolta, kuinka ministeri Krista Kiuru kommentoi valmiuslakia.

Käsittelyssä myös epidemiatilanne

Neuvotteluissa hallitus saa arvion myös epidemiatilanteesta.

– Kuulemme epidemiologisen tilannekatsauksen ja kuulemme myös pääkaupunkiseudun ja HUS-alueen tilanteesta. Ja minkälaisia toimia on tehty ja minkälaisia suunnitteilla, onko lisätoimille tarvetta.

Pääkaupunkiseudulla ainoa hallituksen suosittelema koronatoimi, jota ei olla ottamassa käyttöön, on peruskoulujen sulkeminen.

– Tämä on viimesijaisia toimia, joita alueilla pitäisi ottaa käyttöön. Keväällä se toi monille lapsille ja nuorille oppimisen vaikeuksia ja hyvinkin haastavia tilanteita. Pitäisin tärkeänä, että perusaste ja alakoulujen oppilaat pysyisivät kouluissa.

"Itsekin olen ollut saman pöydän ääressä"

Julkisuudessa on keskusteltu myös valtion ja Helsingin päättäjien keskusteluyhteydestä. Esimerkiksi pormestari Jan Vapaavuori on arvostellut yhteyttä.

Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö keskustelee alueiden kanssa viikoittain ja joskus jopa päivittäin. 

– Olen itsekin käynyt keskustelua tilanteesta Helsingin kaupungin kanssa. Toki varmasti aina on yhteistyössä parantamisen varaa, mutta tärkeintä on se, että toimia on tehty riittävän painavasti, Marin kertoi.

– Itsekin olen ollut saman pöydän ääressä koko Helsingin kaupungin johdon kanssa, mutta erityisesti yhteistyötä tehdään viranomaistasolla. Kyllä tätä yhteistyötä koko ajan tehdään, hän tiivisti.

Juttua korjattu 25.11.2020 klo 0.40: Jutun otsikkoa muotoiltu uudelleen. Aiemmasta otsikosta Pääministeri Marin täysin eri linjalla ministeri Kiurun kanssa valmiuslaista: "Se on aivan vihoviimeinen toimi" saattoi ymmärtää, että pääministeri Marinin ja ministeri Kiurun välissä olisi erimielisyyttä siitä, että valmiuslaki on koronanvastaisena keinona vihoviimeinen. Myös ministeri Kiuru korosti aiemmin tänään Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, että valmiuslaki tulisi kyseeseen vasta, jos kaikki alueelliset toimet olisi käytetty loppuun.

 Täsmennetty myös jutun ingressiä, jossa aiemmin kerrottiin, ettei Marin ole Kiurun kanssa samoilla linjoilla poikkeusolojen julistamisen ja valmiuslain käyttöönoton suhteen. 

Niin ikään juttua on täydennetty laajalti Kiurun Asian ytimessä, Jaakko loikkanen -ohjelmassa kertomalla. Aiemmin jutussa kerrottiin Kiurun kertoneen ohjelmassa, että valmiuslaki alkaa olla seuraavana koronan taltuttamiskeinovalikoimassa.  

Juttua korjattu 24.11.2020 klo 22.52: STM käy pääasiassa keskustelua alueiden kanssa, ei valtionjohto, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja