Ennätyksellisen iso koronaluku ei yllättänyt Krista Kiurua – viesti avin suuntaan: "Aika hiljaiseksi vetää"

2:47
Katso Krista Kiurun kommentit koronatilanteesta tästä.

Hallitus käy tänään läpi koronatoimia. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan kaikkien toimijoiden tulee sitoutua siihen, että tuleva kolmen viikon sulku onnistuu.

Suomessa raportoitiin tänään ennätykselliset 797 uutta koronavirustartuntaa.

Ennätyksellinen lukema ei tullut yllätyksenä Krista Kiurulle.

– No ei ole tullut yllätyksenä minulle kyllä. Tässä on useita viikkoja varoiteltu siitä, että tautitilanne tulee pahenemaan, ministeri Kiuru sanoi tartuntamäärästä ennen neuvottelujen alkua.

Ministeri Kiurun mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lisäksi myös muilla alueilla alkaa olla jo isoja ongelmia.

"Olen hyvin suruissani ja huolissani"

Krista Kiuru vaati kaikkia toimijoita sitoutumaan siihen, että 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulku todella onnistuu.

Mitä ilmeisimmin Kiuru viittasi sosiaali- ja terveysministeriön sekä Etelä-Suomen aluehallintoviraston erimielisyyteen siitä, saako esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja pitää leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla auki korkeintaan kymmenelle henkilölle.

Viranomaiset tiedottivat eilen noudattavansa aukipitämisen mahdollistavaa laintulkintaa, jota sosiaali- ja terveysministeriössä on vastustettu.

– Aika hiljaiseksi vetää se, että vaikka työvälineitä on pyritty myös hankkimaan, hyvin helppoa ei ole narulla työntää, Kiuru kommentoi.

– Olen hyvin suruissani ja huolissani siitä, sitoudutaanko tässä maassa siihen, että kaikki keinot ovat käytössä, Kiuru sanoi.

Liikkumisrajoituksiin on varauduttu

Hallitus keskustelee tänään koronatoimista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että valmiuslain kaksi pykälää tullaan ottamaan käyttöön.

Kyseessä ovat pykälät 106 ja 107, jotka liittyvät viestinnän keskittämiseen sekä riitatilanteiden ratkaisuun eri viranomaisten välillä.

Myös muut pykälät voivat nousta keskusteluun. MTV Uutisten tietojen mukaan linjaukset liikkumisrajoituksista ovat nyt epätodennäköisiä. 

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei asiasta kyseltäessä suoranaisesti sulkenut pois esimerkiksi Uudenmaan eristämistä.

– Hallituksen pitää tietenkin pohtia niitä keinoja, mitä tässä tilanteessa on välttämätöntä tehdä. On aivan liian aikaista sanoa, että mitkä kriteerit täyttyvät, Henriksson arvioi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan sisäministeriössä on tehty varautumistyötä siltä varalta, että jonkinlaisia liikkumisen rajoituksia jossain kohtaa jälleen tarvittaisiin.

– Toive on se, ettei tarvitsisi joutua turvautumaan tällaisiin erittäin rankkoihin toimenpiteisiin, Ohisalo kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja