Kriisi kytee MM-joukkueessa – tähtipelaajalta kryptisiä viestejä: "Minulla olisi paljon sanottavaa, mutta.."

Jalkapallon naisten MM-kisat käyntiin – näitä maita ja pelaajia kannattaa seurata 2:29
Katso videolta: Näitä maita ja pelaajia kannattaa seurata MM-kisoissa.

Norjan MM-kisataival on sinettiä vaille katastrofi. Joukkue on pelannut kaksi ottelua, eikä ole vielä onnistunut tekemään maaliakaan. Sveitsi-otteluun penkitetty Caroline Graham Hansen latasi pelin jälkeen täyslaidallisen NRK:lle ja Norjan Viaplaylle.

Norja hävisi yllättäen avausottelussaan Uudelle-Seelannille 0-1 ja Sveitsiä vastaan oli tuloksena 0-0-tasapeli. Norja on kahden kierroksen jälkeen lohkonsa viimeisenä yhdellä pisteellä. Päävalmentaja Hege Riise oli tehnyt radikaaleja muutoksia Sveitsi-otteluun, sillä vahvan avauspelin pelanneet Barcelonan tähdet Graham Hansen ja Ingrid Syrstad Engen aloittivat vaihtopenkiltä.

– Minulla olisi paljon sanottavaa, mutta on ehkä parempi olla hiljaa. Minusta tuntuu, että päälleni on tallottu vuoden ajan, lopputulokseen pettynyt Graham Hansen sanoi Viaplaylle pelin jälkeen.

Graham Hansen otti vuoden tauon maajoukkueesta, kun päävalmentaja Martin Sjögren sai potkut viime vuoden EM-kisojen jälkeen. 

– Koko ajan puhutaan siitä, että meidän täytyy pitää yhtä joukkueena ja maana. Minusta kuitenkin tuntuu, että olen vain vuoden ajan hyväksynyt ajatuksen. Mitään ei tulisi saada elämässä ilmaiseksi. Luulin, että ansaitsin tietynlaista kunnioitusta. Janten laki (Ajatus, jonka mukaan kenenkään ei tule kuvitella, että on parempi kuin muut) on vahva Norjassa, Graham Hansen totesi.

– En aio tarkentaa mediassa, kenestä on kyse. Uskon, että ihmiset pystyvät lukemaan rivien välistä, mitä oikein tapahtuu ja mistä kenkä puristaa.

Päävalmentaja Riiseltä kysyttiin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa Graham Hansenin kommenteista.

– En usko, että minun pitäisi kommentoida sitä (kommenttia, jossa norjalaispelaaja sanoo tulleensa tallotuksi vuoden ajan). Se on Caron vastuullaa, jos hän on sanonut niin. En ole kuullut sitä, joten en voi samaistua siihen. Minulla ei ole mitään reaktiota sille, Riise sanoi.

Norjan naisten maajoukkueessa eniten otteluita kautta historian pelannut päävalmentaja Riise selvensi NRK:lle, että Graham Hansenin päälle ei ole tallottu ja mitään ei ole tapahtunut pelaajan sekä valmennuksen välillä.

– Se on pettymys siihen, kun hän ei päässyt avauskokoonpanoon. Ymmärrän sen. Tein päätöksen, joka on joukkueelle paras. Se on minun tehtäväni. Teen niin ja seison sen takana, Riise totesi.

NRK:n asiantuntija Carl-Erik Torp lyttäsi Riisen päätöksen pudottaa maailman parhaimpiin pelaajiin kuuluva Graham Hansen avauskokoonpanosta.

– Silloin olet jo epäonnistunut valmentajana, Torp kirjoitti Twitterissä. 

Barcelonaa vuodesta 2019 lähtien edustanut 28-vuotias Graham Hansen avasi tarkemmin NRK:lle tuntemuksiaan penkityksestä ottelun jälkeen.

– En tiedä, mitä sanoisin siitä. Haluaisin sanoa paljon asioita ja paljon on jo sanottu. On paljon asioita, joista et ole samaa mieltä. Se tulee mahdollisesti olemaan aina niin. Se on sääli, että Janten laki on niin vahva Norjassa. Minulla ei ole tarkoitusta kommentoida asiaa enempää. Kukaan ei hyödy likapyykin pesemisestä mediassa.

Norjalainen ei halunnut kommentoida kysymystä, että oliko penkityksessä mahdollisesti kyse rangaistuksesta. Norjan MM-joukkueessa koettiin lisädraamaa vain hetki ennen Sveitsi-ottelun avauspotkua, kun supertähti Ada Hegerberg poistui pukusuojiin pelaajaringistä. Norjan lääkärin mukaan kyse oli tuntemuksesta nivusessa. 

– Se ei tuntunut normaalilta. En halunnut ottaa riskiä. Toivon, että olisin voinut pelata. Näen, että tytöt tekevät kovasti töitä. Meiltä puuttuu viimeinen silaus, että saisimme tehtyä tarvitsemamme maalit. Meidän täytyy koota itsemme, Hegerberg sanoi Reutersille.

Norjalla on vielä edessään yksi alkulohkon ottelu MM-turnauksessa. Se kohtaa päätöspelissä Filippiinit ja joukkueen on pakko voittaa ottelu ja mielellään suurinumeroisesti, jotta se voi edetä pudotuspeleihin. 

Lue myös:

    Uusimmat