Kriiseissä kamppaileva Zimbabwe yrittää sopia hallituksesta

Neuvottelut yhtenäishallituksen muodostamiseksi Zimbabween ovat taas tuottaneet vain laihoja tuloksia. Tänään päättyneessä kokouksessa paikallisjohtajat päättivät, että hallitus saataisiin kokoon helmikuuksi.

Oppositio ilmoitti olevansa pettynyt kokouksen tuloksiin. Se uumoili, ettei Zimbabwen kurimukselle näy loppua.

Eteläisen Afrikan valtiota koettelee valtava talouskriisi, joka näkyy hyperinflaationa sekä ruokapulana. Vesihuollon ja terveydenhuoltojärjestelmän romahtaminen on aiheuttanut maassa koleraepidemian, joka on Maailman terveysjärjestön WHO:n tämänpäiväisen tiedon mukaan tappanut lähes 3 000 ihmistä.

Yhtenäishallinnon muodostamisesta Zimbabween neuvoteltiin jo viidettä kertaa viime presidentinvaalien jälkeen. Maaliskuussa pidettyjen vaalien ensimmäisellä kierroksella oppositiopuolue MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai voitti istuvan presidentin, Zanu-PF-puolueen Robert Mugaben. Tsvangirai kuitenkin vetäytyi toiselta kierrokselta MDC:n kannattajiin kohdistuvan väkivallan lisäännyttyä.

Morgan Tsvangirai

Heikentynyt taloustilanne on aiheuttanut Zimbabwessa mielenosoituksia, joissa poliisi on käyttänyt väkivaltaa. Miljoonat työttömyyden riivaamat zimbabwelaiset ovat muuttaneet naapurimaihin etsimään töitä. Hallituksen vastustajia on kadonnut, ja heitä on pahoinpidelty poliisin tiloissa.

Presidentti Mugabe taipui syyskuussa allekirjoittamaan vallanjakosopimuksen oppositiojohtaja Tsvangirain kanssa, mutta se ei ole johtanut käytännön toimiin. Esimerkiksi sisäministeriön hallinta on muodostanut ratkaisevan erimielisyyden osapuolten välillä.

- En usko, että MDC suostuu tänään tehtyihin päätöksiin, ja vaikka suostuisikin, vallanjakosopimus jäänee lyhyeksi, sanoo Johannesburgissa toimivan Centre for Policy Studiesin tutkija Aubrey Matshiqi.

Zimbabwen kriisille etsivät ratkaisua eteläisen Afrikan kehitysjärjestön SADC:n 15 jäsenmaata. Ne asettuivat Zimbabwe-asiantuntija John Makunden mukaan neuvotteluissa Mugaben puolelle ja painostivat MDC:tä.

- Jos MDC ei hyväksy sopimusta, SADC on epäonnistunut pyrkimyksissään. Seuraava askel on viedä asia Afrikan unioniin, Makunde sanoo.

Mugabe on uhannut nimittää hallituksen ilman opposition tukea. MDC sai presidentinvaalien yhteydessä järjestetyissä vaaleissa enemmistön parlamenttiin, ja se voi halutessaan lamaannuttaa parlamentin toiminnan.

SADC ilmoitti, että uudet ministerit vannovat virkavalansa 13. helmikuuta. Salkkujakoa tarkistettaisiin kuuden kuukauden kuluttua.

Useiden länsimaiden johtajat ovat vaatineet Mugabea luopumaan vallasta edellytyksenä miljardien dollarien tukipaketille. Euroopan unioni vahvisti eilen painostustaan lisäämällä 27 yksityishenkilöä ja 36 yritystä EU:n pakotelistalle. Näiden varat jäädytetään Euroopassa, eivätkä listalla olevat henkilöt saa matkustaa EU:n alueelle.

Itsevaltainen Mugabe on johtanut Zimbabwea koko maan itsenäisyyden ajan vuodesta 1980 alkaen.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat