Kreikan tilanteesta on helppo syyttää EU:ta

– Kreikan taloudellisen tilanteen ohessa käydään myös kovaa poliittista keskustelua, vahvistaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikaisen mukaan Kreikan taloudellinen tilanne on synnyttänyt keskusteluissa monia ulottuvuuksia.

–Tässä käydään myös keskustelua koko EU:sta ja euroalueesta. EU:n vastustajat ja kannattajat ovat kohdanneet juuri Kreikan kautta. Vastustajathan ovat nähneet tässä koko EU:n lopun. Ulottuvuuksia on paljon ja näen eurokeskustelun jopa turhan hallitsevana.

EU:ta on helppo syyttää

EU:ta on Tiilikaisen mukaan helppo syyttää. On kuitenkin hyvin vaikea arvioida tilannetta, missä Euroopassa ei olisi EU:ta tai euroa, koska ne ovat olleet Euroopan kehityksessä mukana hyvin kauan. EU on myös hyödyttänyt eurooppalaisia muun muassa sisämarkkinoilla ja vapaalla liikkuvuudella.

– Kreikan tilanne on mikä on. Eikä maan potkaiseminen eurosta ratkaise alkuperäistä ongelmaa. Markkinat ovat riippuvaisia toisistaan, Tiilikainen toteaa.

Lainaa on paljon

Kreikan tilanne ei tietenkään ole hyvä. Yksinkertaisesti tilannetta selittää se, että Kreikan taloudellinen uskottavuus lainanottajana on romahtanut.

– Kreikka tarvitsee valtiona rahaa kulujensa maksamiseen. Kun valtio ei selviä maksuista, se ottaa markkinoilta rahaa. Näin ovat tehneet kaikki valtiot, mutta sijoittajat eivät luota enää Kreikan takaisinmaksukykyyn, kuvailee Tiilikainen.

Kun markkinoilla olevat sijoittajat ja pankit eivät luota lainojen takaisinmaksukykyyn, lainalle laitetaan suuret korot.

– Ei kukaan lainaa rahaa, jos ei usko saavansa sitä takaisin. Lainanottajan maine ei Kreikassa siis ole tukipaketeista, säästötoimista ja tulevaisuuden suunnittelun jälkeenkään kohentunut, selventää Tiilikainen.

Kreikan valtion lainan suuruudesta ei Tiilikaisella ole tarkkaa tietoa.

– Kreikassa tämä tiedetään ja myös Euroopan komissio tietää lainamäärän. Toisaalta velan määrä ei yksin kerro valtion kuntoa, vaan siihen on erilaisia määritelmiä, kuten kauppatase, Tiilikainen sanoo.

Huhut eivät auta Kreikkaa

Viime päivinä eri medioissa on vellonut myös huhu Kreikan joutumisesta velkasaneeraukseen. Myös maan velkojen anteeksiantoa on väläytetty.

– Spekulointi ei tietenkään auta asiaa. Ja sitähän minäkin nyt taidan tehdä, mutta velkojen anteeksianto voi siirtyä muualle. Kreikkaa lainojen anteeksianto voi helpottaa, mutta lainanantajia ei. Tappiot siirtyvät markkinoiden toimintaan ja sitähän ei pysty sitten ennustamaan miten se vaikuttaa, Tiilikainen pohtii.

Talouden tasapainottaminen on pitkäjänteistä työtä. Nyt odotetaan EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n muodostaman troikkan päätöksiä. Troikka tarkistaa kolmen kuukauden välein, onko Kreikka pysynyt talousohjelmassa. Jos Kreikka ei pysy ohjelmassa, se ei saa seuraavaa avustuserää rahoittajiltaan.

– Troikka arvioi, miten Keikka on toteuttanut säästöohjelmaansa. Miten hyvin maa on pitänyt sitoutumuksista kiinni? Ei ole tarkoitus, että Kreikka heittäytyy EU:n harteille, vaan hoitaa talouden säästönsä itse tukipaketin avulla.

Lue myös:

    Uusimmat