Kreikan maastopalot hallinnassa

Palot voivat kuitenkin kiihtyä uudelleen, jos tuulet voimistuvat.

Kreikan viranomaisten mukaan maata lähes viikon piinanneet maastopalot ovat talttumassa. Palomiehet varoittivat kuitenkin tänään, että vaara tulen roihahtamisesta uudelleen oli suuri.

Peloponnesoksen niemimaan länsiosassa riehui edelleen suuri tulipalo, jota yritettiin saada hallintaan laskemalla liekkeihin vettä helikoptereista ja lentokoneista. Palo uhkasi kyliä, joiden asukkaat ovat kieltäytyneet lähtemästä evakkoon viranomaisten määräyksistä huolimatta. Sen sijaan muut niemimaan tulipalot olivat hallinnassa.

Myös Ateenan pohjoispuolella sijaitsevan Evian saaren keskiosassa tuli oli edelleen valtoimenaan. Se ei kuitenkaan uhannut asutusta.

Paloista kallis lasku

Kreikan hallitus kertoi viranomaisten maksaneen tähän mennessä korvauksia paloista liki 24 miljoonaa euroa yli 7000 ihmiselle.

Lähellä Olympian historiallista kylää asuva George Marinopoulos, 68, sai korvauksia tuhkaksi palaneesta oliivilehdostaan. Marinopoulos sanoi kokeneensa elämänsä aikana useita metsäpaloja.

- Aikaisemmin rahojen saamiseen saattoi mennä jopa kaksi vuotta. Tämä on ensimmäinen kerta kun olen vain mennyt pankkiin ja saanut rahat, Marinopoulos sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kaikkia viranomaisten toiminta ei kuitenkaan miellyttänyt. Ateenassa noin 15 000 ihmisen mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi mellakaksi, kun osa mielenosoittajista hyökkäsi poliisin kimppuun kivien ja patukoiden kera. Poliisi hajotti mellakan käyttäen kyynelkaasua ja patukoita.

Myös Thessalonikissa ja muutamissa muissa suurissa kaupungeissa oli hallitusta vastustavia mielenosoituksia.

Maastopaloilla näyttää olevan vaikutusta myös reilun kuukauden päästä pidettäviin parlamenttivaaleihin. Mielipidemittausten mukaan pääministeri Kostas Karamanliksen hallitsevan konservatiivipuolueen johto pitää edelleen, mutta kannastaan epävarmojen äänestäjien määrä on noussut 19 prosentista 27 prosenttiin.

Kreikan maastopaloissa on kuollut 64 ihmistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat