Köyhyyttä, maahan- ja maastamuuttoa, kansalaispalkkaa? – Italia hukannut vuosikymmenen 2008 kriisin jälkeen

Kuka tahansa nouseekin Italian seuraavaksi pääministeriksi ensi viikon sunnuntain vaaleissa, hän perii velkaantuneen, köyhtyneen, muuttoliikkeen ja ikääntymisen koetteleman maan.

Mielipidemittauksissa voittajaksi on nousemassa keskustaoikeistolaisten ja äärioikeistolaisten puolueiden liittouma.

Jos liittouma voittaa, siihen kuuluvan Forza Italia -puolueen merkkihahmo, entinen pääministeri Silvio Berlusconi, on luvannut ajaa maasta 600 000 siirtolaista vuoden aikana.

Italiaan on viime vuosina saapunut Välimeren yli satojatuhansia turvapaikanhakijoita ja siirtolaista Lähi-idästä, Aasiasta ja Afrikasta.

Ilmiö koettelee monen italialaisen hermoja ja on lisännyt äärioikeistolaisten puolueiden, Pohjoisen Liiton ja Italian veljien, kannatusta. Nämä puolueet kuuluvat samaan vaaliliittoumaan Forza Italian kanssa. 

Kyselyissä italialaisten suurin huoli on kuitenkin talous, työpaikat ja köyhyys. 

Italialla menee huonosti. 

Viisi miljonaa lähtenyt maasta

Vuonna 2006 italialaisia oli lähtenyt ulkomaille kolme miljoonaa. Viime vuonna heitä oli jo lähes viisi miljoonaa, sanoo Fondazione Migrantes -järjestö.

Se uskoo, että luku on suurempi, sillä kaikki italialaiset eivät ole ilmoittautuneet lähetystöön uudessa maassaan. Italiassa asuu nyt noin 60 miljoonaa ihmistä. 

Moni ei löydä Italiasta töitä tai palkka on niin pieni, ettei sillä tule toimeen. Ajatus lähteä herää, vaikka italialaiset ovat kotiseuturakkaita. 

Töitä kolmen euron tuntipalkalla

Italiassa ei ole minimipalkkaa. Reutersin haastattelema 48-vuotias Angela Grossi kertoo, että hänelle on tarjottu väliaikaisia töitä kolmen euron tuntipalkalla. 

Hän asuu nyt kahden poikansa kanssa Roomassa teltassa paikallisen kirkon eteisessä. Tätä ennen perhe majaili vallatussa talossa 60 muun perheen kanssa. 

Köyhyys koettelee erityisesti eteläistä ja keskistä Italiaa, mutta porttiholveissa pahvien päällä nukkuvia asunnottomia ja kaduilla rahaa anovia eläkeläisiä näkee myös keskellä vaurasta ja tyylikästä Milanoa.

Köyhyys Italian vakavin ongelma

– Se on Italian vakavin ongelma, sanoo absoluuttisen köyhyyden lisääntymiseen viittaava taloustutkija Roberto Perotti Bocconin yliopistosta uutistoimisto Reutersille. 

Italiassa sillä tarkoitetaan tilannetta, missä ihmisellä ei ole varaa peruselintarvikkeisiin ja -palveluihin. Istat-tilastokeskuksen mukaan heitä oli toissa vuonna 4,7 miljoonaa, kolme kertaa enemmän kuin vuosikymmen aiemmin. 

Italian talous ei ole toipunut vuoden 2008 talouskriisistä, toisin kuin muut euromaat. Syitä on paljon jäykästä byrokratiasta ja tahmeasta oikeuslaitoksesta valtion syvään velkaantumiseen. Joku syyttää kaikesta maan liittymistä euroon. 

Italian työttömyysluku on nyt 10,8 prosenttia, neljä prosenttiyksikköä suurempi kuin kymmen vuotta sitten. Kroonisesti köyhässä etelässä se on yli 18 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on lähes 47 prosenttia.  

Väestö ikääntyy, lapsia ei synny

Italiassa myös väestöpyramidi on hyviä tulevaisuuden odotuksia vastaan. Toissa vuonna italialaiset saivat 22 prosenttia vähemmän vauvoja kuin vuosikymmen aiemmin.

Reutersin mukaan vain neljä prosenttia sosiaalibudjetista menee alle 40-vuotiaille, kun yli 65-vuotiaat saavat lähes 80 prosenttia. 

Vaalilupaukset ovat aina vaalilupauksia. Italiassa ne ovat pohjoiseurooppalaisittain omaa luokkaansa avokätisyydessään. Asiantuntijat kysyvätkin, kuka maksaisi kaikki lupausten nielemät rahat, kun valtion kassa hehkuu punaisella.

Viisi tähteä haluaa kansalaispalkkaa

Populistinen ja yksittäisenä puolueena mielipidekyselyissä suosituin Viisi tähteä -liike houkuttelee äänestäjiä vähävaraisille tarkoitetulla, jopa 780 euroon nousevalla kansalaispalkalla. Tuki poistettaisiin, jos rahan saaja kieltäytyy kolmesta tarjotusta työpaikasta. 

Viisi tähteä myös poistaisi tuloveron kokonaan alle 10 000 euroa ansaitsevilta, ja leikkaisi rajusti yritysten maksamia alueellisia veroja.

Berlusconin Forza Italia lupaa nostaa eläkkeet kaksinkertaisiksi 1 000 euroon ja laskea eläkeikää. Sen liittouman puolueet ehdottavat tasaveroa 15 ja 23 prosentin välillä, eikä verokarhu kävisi lainkaan vähävaraisten lompakolla. 

Perintö- ja tievero pois, lemmikkien ruoat halvemmalla

Liittouma myös muun muassa poistaisi asumis-, perintö- ja tieveron. Berlusconi on luvannut jopa vähentää lemmikkien ruoan verotusta.  

Nyt valtaa pitävä keskustavasaemmistolainen Partito Democratico lupaa minimipalkkaa, nostaa minimieläkkeen 750 euroon ja perheille jokaisesta lapsesta 400 euroa kolmen seuraavan vuoden ajan. 

Taloutta se potkisi liikkeelle leikkaamalla yritysverotusta 22 prosenttiin ja sallisi itsenäisesti työskentelevien tehdä kuukausittaisen 80 euron verovähennyksen tuloistaan.

30–40 prosenttia äänestäjistä vielä miettii sitä, kenen numeron äänestyslappuun piirtää. Vaalilupauksista ei siis ole pulaa. 

Lue myös:

    Uusimmat