Mainos

Haparoiva Berlusconi pyrkii vaaleissa jälleen Italian mahtimieheksi – sekoili talousluvuissa ja "vitsaili" naisen liian kovasta kädenpuristuksesta

Italia äänestää uuden parlamentin ensi viikon sunnuntaina. Mahtivaikuttajaksi pyrkii jälleen moninkertainen pääministeri Silvio Berlusconi.

Miljardööri ei itse voi pyrkiä pääministeriksi veropetostuomion takia, mutta hänen Forza Italia -puolueellaan on keskeinen asema, jos vaalit voittaa keskustaoikeistolais-äärioikeistolainen liittouma.

– Älä purista kättä tuolla tavoin, liian kovaa, Silvio Berlusconi sanoo haastattelun päätteeksi brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n naistoimittajalle. 

Italiassa, tai ainakin Berlusconin mielessä, naisen päämäärä yhä on päästä avioon ja ilmeisesti hankkia lapsiakin, olla mamma. 

– Muuten miehet ajattelevat, että tämä nainen hakkaa minut, etkä pääse koskaan naimisiin. 

Pian entinen pääministeri sanoo toimittajalle vain vitsailevansa. 

Berlusconi ja naiset on tuttu yhdistelmä pohatan elämänuralta – niin avioliitoistaan ja syrjähypyistään kuin seksistä alaikäisen kanssa niin sanotussa bunga bunga -tapauksessa.

Sananvaltaa pääministeriin jos voitto

Berlusconilla on yhä vimma vaikuttaa Italian politiikassa. Johtamansa keskustaoikeistolainen Forza Italia -puolue on osa puolueliittoumaa, johon kuuluu muiden muassa kaksi äärioikeistolaista puoluetta, Pohjoinen liitto ja Italian veljet.

Liittouma saattaa saada vaaleissa enemmistön parlamenttiin, ja Forza Italian keskeisenä hahmona hänellä on sananvaltaa seuraavan pääministerin nimestä.

Berlusconi sai 2013 tuomion veropetoksesta ja kuuden vuoden kiellon pyrkimisestä parlamenttiin. Berlusconi on valittanut tuomiostaan, eikä aio antaa periksi.

"Olen aina taistellut häijyyttä vastaan"

– Olen taistellut kaikkea häijyyttä vastaan, kaikkia hyökkäyksiä vastaan, bunga bungasta ja alaikäisistä kaikkeen muuhun, hän uhosi konferenssissa. 

Liikemies-poliitikko on nyt 81-vuotias ja se ilmeisesti alkaa näkyä, vaikka hän on käynyt useasti plastiikkakirurgilla. 

Kaikille "1 000 liiran eläke", pienen kahvin verran

Uutistoimisto Reutersin mukaan Berlusconilla menivät äskettäin Roomassa pidetyssä liikemieskonferenssissa numerot sekaisin pahoin useamman kerran. 

Hänen sanotaan todenneen, että vaalit voittaessaan hän takaisi jokaiselle italialaiselle tuhannen liiran eläkkeen. Maa luopui liirasta arkipäivän maksuvälineenä vuoden 2002 alussa siirryttyään euroon. Tuhannella liiralla saisi nyt ehkä kupin espressoa. 

Hän myös lipsautti, että veronkierto Italiassa on kaikkiaan 800 000 euroa ja että maan taloudellinen tuotanto on 1 600 euroa. 

Aiemmin Berlusconi oli sanonut, että aikoo puolueensa voittaessaan poistaa 411 000 verolakia. Hän oli myös luvannut rakennuttaa salmen Sisilian ja Italian mantereen väliin, tarkoittaessaan siltahanketta.

Maltan väestö kasvoi moninkertaisesti

Berlusconi myös sai alle puolimiljoonaisen Maltan väestön kasvamaan melkoisesti todetessaan, että saarivaltiossa on 14 miljoonaa työntekijää.

– Ikä alkaa näkyä. Hänen kymmenen viime vuoden aikana kärsimänsä tappiot ja saamansa iskut ovat selvästi osaltaan heikentäneet hänen poliittisia kykyjään, Luissin yliopiston historian professori Giovanni Orsina pohtii Reutersille. 

Tuoreen Demos-tutkimuslaitoksen mukaan italialaisten mielestä Berlusconi on maan kahdeksanneksi arvostetuin poliitikko ja hänen toimensa hyväksyy 26 prosenttia italialaisista.

"Berlusconi rakennutti imperiumin"

Moninkertaisella pääministerillä ja mediamogulilla on yhä uskolliset äänestäjänsä.

– Panemme toivomme tee-se-itse-mieheen, joka rakennutti imperiumin, Reutersille Forza Italiaa äänestävä Giuseppe Bracciale, 52-vuotias kokki Torre del Grecosta Etelä-Italiasta sanoo.

Viisikymppinen Antonio D'Arcangelis, työtön entinen valtion virkamies, ajattelee samoin.

– Jos olisin hän kaikkine rahoineen, laiskottelisin. Hänen täytyy tehdä kaikki tämä (olla mukana politiikassa) koska hän uskoo tekemiseensä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.