Kovat vankeusrangaistukset eivät ole onnistuneet nujertamaan Satudarah-moottoripyöräjengiä – "Värväävät vielä vankilassa ollessaan sieltä lisää jäseniä"

2:03
Satudarah-jengin jäseniä tuomittiin lopulta lukuisista rikoksesta. Tämä ei asiantuntijan mukaan ryhmän uraa katkaise.

Moottoripyöräjengi Satudarah MC:n tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka iso osa jengistä tuomittiin pitkiinkin vankeusrangaistuksiin, arvioi keskusrikospoliisin jengiasiantuntija Poliisiammattikorkeakoulun julkaisemassa opinnäytetyössä.

Alkuvuodesta 2017 Suomeen rantautuneen Satudarah MC:n jäsenkunnasta merkittävä osa sai tuomion saman vuoden lopussa muun muassa liittyen sarjaan väkivaltarikoksia. Toimintaa vaikeutti myös jengin presidentin kuolema liikenneonnettomuudessa.

"Ei se tähän kaadu"

Poliisiammattikorkeakoulussa kirjoitetun opinnäytetyön mukaan KRP:n asiantuntija Kimmo Kylmäkoski ei kuitenkaan usko jengin tarun olevan vaakalaudalla, saati kaatuvan yhteen tuomioon.

– Ei se tähän kaadu ollenkaan, Kylmäkoski sanoi opinnäytetyön mukaan.

Hänen mukaansa jengiin on liittynyt niin paljon uusia jäseniä, ettei tuomio vaikuta jengin toimintaan.

– Sitten he värväävät vielä vankilassa ollessaan sieltä lisää jäseniä jengiin. Niin sanotusti valmiita linnakundeja, opinnäytetyössä kerrotaan.

Kansainvälisyys jengin kilpailuetu

Kylmäkoski arvioi myös kansainvälisyyden jengin kilpailueduksi joihinkin kotimaisiin ryhmiin verrattuna.

Siihen liittyminen voi olla houkuttelevaa kansainvälisten vaikutusvallan vuoksi, ja toisaalta jengi saa tukea ulkomailta.

– He saavat täältä pikkuhiljaa jalansijaa ja juurtuvat Suomeen. Varsinkin se on merkittävä vaikuttaja toiminnan jatkumiseen, että on kyse isosta kansainvälisestä jengistä, opinnäytetyössä kerrotaan Kylmäkoskeen vedoten.

Kylmäkosken mukaan kansainvälisyys näkyy myös siinä, että paperittomat henkilöt ja muuten syrjäytymisvaarassa olevat ulkomaalaistaustaiset ovat otollista maaperää uusille jäsenrekrytoinneille.

– Satudarah MC:n ja muiden jengien kannalta tulevaisuus näyttää siis valoisalta Suomessa, opinnäyte päättää.

Osa tuomituista jo vapaalla jalalla

Osa vuonna 2017 tuomituista jengin jäsenistä on jo vapautunut vankilasta.

Opinnäytetyössä pidetään mahdollisena, että jengi hankki mainetta väkivaltaisella toiminnallaan. Oikeustapauksessa syyttäjänä toiminut kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth kertoi, että jengin väkivaltainen toiminta johti nopeasti alueella pelättyyn imagoon.

Pelkoa herättävä maine voi sinänsä olla hyödyllinen järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnassa, mutta Ruuth epäili teoilla yritetyn hankkia rahaa laajemman järjestäytyneen rikollisuuden ja toiminnan mahdollistamiseksi.

KRP ei yrityksistä huolimatta antanut MTV Uutisille haastattelua aiheesta. KRP:n mukaan Satudarah-jengistä ei ole tällä hetkellä kerrottavaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja