Suomeen jäädäkseen tulleen vankilaradikalismin pelätään lyövän kättä rikollisjärjestöjen kanssa

Sisäministeri: Paikallispoliisinkin on petrattava, jotta radikalisoituminen estettäisiin 7:00

Suomalaisissa vankiloissa tapahtuvaa radikalisoitumista perkaava tuore raportti vaatii rikosseuraamusalan henkilöstölle syventävää koulutusta, jotta radikalisoitumisen ehkäisemisen lisäksi olisi mahdollista reagoida järjestäytyneen rikollisuuden yhteistoimintaan äärijärjestöjen kanssa.

Vangitut ääriliikkeiden tukijat voivat vankiloissa luoda uusia rikollisia yhteyksiä, sekä tehdä aktiivista vankitovereihin kohdistuvaa rekrytointia.

Järjestäytyneen rikollisuuden ja ääriliikkeiden yhteistyö tunnetaan cross over -ilmiönä. Yhteistyön lisäksi siinä radikalisoituneet henkilöt sulautuvat osaksi rikollisjärjestöjä. Tilanteessa kumpikin osapuoli voi pyrkiä hyötymään toisen osaamisesta ja resursseista: Esimerkiksi äärijärjestöllä voi olla vanhastaan kuljetusreittejä esimerkiksi huumausaineille, paikallisilla rikollisjärjestöillä taas pääsy tuliaseisiin.

Rikollisjärjestöt rekrytoivat maahanmuuttajia

Rikosseuraamuslaitoksen erikoisasiantuntija Sami Peltovuoman mukaan kyseinen riski on olemassa, mutta sen toteutumiseen vaikuttaa usea seikka yhteiskuntarakenteesta lähtien.

– Tällaisia havaintoja kontaktien rajapinnoista ekstremitisen ajattelun ja järjestäytyneeseen rikollistoimintaan kiinnittyvien välillä on nähty muualla, mutta ei niinkään Suomessa, hän kertoo.

Hän antaa esimerkkinä mahdollisesta riskijärjestöstä Suomeen rantautumaan pyrkivän kansainvälisen Satudarah-moottoripyöräjengin, joka on rekrytoinut toimintaansa erityisesti maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Hänen mukaansa tilanteeseen kuitenkin vaikuttaa se, että uudet juurtumaan pyrkivät organisaatiot on saatu pysymään pieninä ja rajoitettuina. Useita Satudarah-järjestön Suomen jäseniä tuomittiin viime vuonna vuosien vankeusrangaistuksiin useista rikoksista.

Äärioikeistolla rajattu tila vankiloissa

Suomen vankiloissa havaitusta ääritoiminnasta kolme neljäsosaa koski radikaaliin islamismiin liittyviä henkilöitä ja neljäsosa äärioikeistoa.

Peltovuoman mukaan äärioikeistolaisilla ryhmillä ei ole juuri toimintatilaa vankiloissa, sillä nykyiset rikollisorganisaatiot ovat vanhastaan vahvoja kalterien takana.

– Kantasuomalaisten muille ryhmille ei juuri ole tilaa, eikä synny äärioikeistolaista ryhmäytymistä vankiloissa.

– Sille markkinalle ei ole tilaa, kävisi huonosti, hän arvioi.

Rikollisjärjestöissä toimii Peltovuoman käsityksen mukaan muutamia yksittäisiä äärioikeistolaisia, mutta tätä rajoittaa perinteisten rikollisjärjestöjen kiinnostus kantasuomalaisten ulkopuolisten jäsenten rekrytointiin. Vanhojakin rikollisjärjestöjä kiinnostaa muista taustoista tulevien jäsenten verkostot ja mahdollisuudet laajentaa järjestöjen toimintaa.

– Taloudellinen hyöty ja toimintaa kehittävät maahanmuuttajat ovat tärkeämpiä kuin järjestöissä toimivien rasistiset tuntemukset, hän arvioi.

Pieni ryhmä kurdijoukkoja tukevia

Peltovuoma kertoo, että vasemmistoradikalismia tai anarkistisia ääriliikkeitä ei vankien keskuudessa ole havaittu. Sen sijaan vankiloissa on tehty parin vuoden aikana kahdeksan havaintoa kurdinationalistisen PKK-järjestön tukijoista.

PKK on EU:n luokittelema terroristijärjestö. Peltovuoman käsityksen mukaan riskiä terroristiseen toimintaan Suomessa ei järjestöllä juurikaan ole, mutta mahdollista on esimerkiksi PKK:n toiminnan rahoittaminen esimerkiksi rikosten kautta. 

Lue myös:

    Uusimmat