Mainos

Kova seksivietti saattaa ennakoida eturauhassyöpää

Seksuaalisesti aktiivisimmilla nuorilla miehillä on muita korkeampi riski sairastua myöhemmin elämässään eturauhassyöpään, kertoo brittitutkimus. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Nottinghamin yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin kahta noin 400 miehen ryhmää. Toisen ryhmän jäsenet olivat sairastuneet eturauhassyöpään. Tutkijat selvittivät miesten seksuaalista historiaa. Miehiltä kysyttiin muun muassa, kuinka usein he olivat olleet yhdynnässä tai harrastaneet itsetyydytystä eri ikäkausina.

Syöpään sairastuneista noin 40 prosenttia oli ollut 20-30-vuotiaana seksuaalisesti aktiivisia vähintään 20 kertaa kuukaudessa. Verrokkiryhmässä yhtä aktiivisia oli 32 prosenttia.

Lisäksi sairastuneiden ryhmän jäsenistä lähes 40 prosentilla oli ollut elämässään kuusi tai useampia seksikumppaneita. Verrokkiryhmässä näiden miesten osuus oli alle kolmannes.

Tutkimuksen johtaja, tohtori Polyxeni Dimitropoulou uskoo, että taustalla on seksihormonien korkea taso. Hänen mukaansa on mahdollista, että hormonitaso selittää sekä korkeaa seksuaalista aktiivisuutta nuorena että eturauhassyövän kehittymistä myöhemmällä iällä.

BBC:n haastattelema The Prostate Cancer Charity -järjestön johtaja John Neate suhtautuu tutkimukseen kriittisesti.

- On todennäköistä, että miehet eivät muista kovin tarkasti sitä, millaista heidän seksielämänsä oli jopa 20-30 vuotta aiemmin.

Neaten mielestä asiassa tarvitaan lisätutkimusta.

- Eturauhassyövän tutkimuksessa seksuaalisen aktiivisuuden rooli on todellakin noussut keskeiseksi. Valitettavasti tämä tutkimus ei kuitenkaan anna miehille mitään konkreettista neuvoa sen suhteen, miten he voisivat vähentää sairastumisriskiään.

Eturauhassyöpä on brittimiesten yleisin syöpä. Uusia tapauksia diagnosoidaan 30 000 vuosittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.