Kouvolan paloasemalla erikoismiehitys – ei auttanut hillitsemään suurpaloa

Kouvolan paloasemalla oli 112-päivän takia tavallista enemmän miehistöä, mutta sekään ei auttanut taltuttamaan Kouvolan yhteiskoulun paloa alkuunsa. Tuli levisi nopeasti sokkeloisissa 1960-luvun kattorakenteissa. Jälkisammutus jatkunee huomiseen. 

Oman koulun paloa on hirveä katsella, tietävät 15-vuotiaat Toni Pakarinen ja Jori Vismanen. He palasivat tänään koulun tienoille - varavaatteissa, kun omat takit jäivät naulakkoon.

– Syksyn evakuointiharjoitukselle vähän naureskeltiin, mutta ei enää, vakuuttivat pojat seuratessaan liki sadan sammuttajan työmaata. Läheiset uima- ja jäähallikin oli suljettu savun takia.

– Emme tarvitse tarjottua kriisiapua. Juttelemme keskenämme ja vanhempien kanssa, Pakarinen sanoi. 

Rikosta ei epäillä

Koulupalossa oli suuronnettomuus niin lähellä, että myös onnettomuustutkintakeskus ilmoitti tutkivansa tapauksen. 

Kenttäjohtaja Hannu Ijäs ei epäile rikosta saatuaan tarkkoja alkuvaiheen havaintoja rehtori Tapio Karvoselta.

– Kun lähdin vielä kerran hakemaan syytä monien aistimaan savunhajuun, ilmastointilaitteissa aulan ja liikuntasalin välillä tömähti, Karvonen kertoi.

Sankka savu täytti korkean hallin niin nopeasti, että kaikki määrättiin poistumaan "niska kyyryssä, pää alhaalla ja suu kiinni".

Noin 600 oppilaan koulu tyhjeni pääosin kolmessa minuutissa. Yksi luokka tuli ulos kymmenen minuuttia myöhemmin, kun tieto ei kantautunut sille. Kaksi työntekijää pelastettiin toisesta kerroksesta tikasautolla.

Ensiapua tarvitsi yhdeksän ihmistä, mutta vakavia vammoja ei saanut kukaan. 

Koulu jatkuu vuokratiloissa 

Rehtori Karvonen uskoo ylioppilaskirjoitusten tämän päivän vastausten ja huomisten tehtävien säilyneen koulun kassakaapissa. Abit jatkavat urakkaansa toisen lukion tiloissa.

Muu koulun väki kokoontuu huomenna Kouvola-talolla.

Opetus jatkuu kenties jo tällä viikolla, kaavaili Kouvolan lasten ja nuorten palveluitten johtaja Ismo Korhonen. Varatiloja oli tiedossa kahdesta muusta koulusta sekä vuokraviipaleesta.

Rehtori Karvonen odotti loppuviikolle kivoja penkkareita ja hyviä vanhaintansseja, vaikka tilasta ei ollut tietoa.

– Eivätköhän nuoret jo valmista uutta rekvisiittaa palaneen tilalle.  

Lue myös:

    Uusimmat