Mainos

Kouluttaja karjui huonokäytöksiselle pikkupojalle – koskettava vastaus paljasti tuhmuuksien taustan

Armeijan palveluksessa työskennellyt Raymond Moses muutti monen ongelmanuoren elämän. Vaikeimpia tapauksiaan hän muistaa edelleen.

Armeijan palveluksessa työskennellyt Raymond Moses muutti monen nuoren elämän. Moses veti About Face -nimistä, teinien käytöstä korjaavaa intensiivikurssia vuoteen 2013 asti. Kurssilla Moses uskoi jenkkiarmeijasta tuttuun aggressiiviseen, suoraan puheeseen, jota hän käytti myös hyvin nuorien lasten kanssa.

– He itkevät saapuessaan, ja uudestaan silloin, kun on aika lähteä kotiin, Moses kuvasi leirin menestystä.

Vaikeimpia tapauksiaan hän muistaa edelleen. Eräs 10-vuotias poika saapui Mosesin käsittelyyn suorassa keskusteluohjelmassa.

Pojan käytös oli hallitsematonta, ja tämän äiti koki intensiivikurssin parhaaksi tavaksi tilanteen korjaamiseen. Pojan tavatessaan Moses otti käyttöön tavanomaiset taktiikkansa. Huutaen mies ilmoitti, ettei poika ole vielä täysi-ikäinen.

– Haluatko, että minä olen isäsi seuraavat kahdeksan vuotta, Moses tiukkasi pojalta.

Kaikkien yllätykseksi poika vastasi ”kyllä, sir”. Vastaus yllätti Mosesin niin, että hän hiljentyi.

– Miksi haluaisit, että rupean isäksesi, hän kysyi.

– Minulla ei ole isää, poika tunnusti.

Moses syleili häntä ja kaksikko poistui ohjelmasta yhdessä. 

Pelottelumetodi käytössä muuallakin

Mosesin kurssi ei ole ainoa laatuaan; amerikkalainen Scared Straight! -dokumentti, suom. peloteltu kaidalle tielle, voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 1978. Elokuvassa pikkurikoksia tehneet teinit kohtaavat vankilassa oikeita vankeja, jotka näyttävät, millaista elämä lukkojen takana voisi olla.

Muun muassa huumerikollinen, jengiläinen, pommimies ja mafian vasikka pelottelevat teinejä, joille muun muassa huudetaan ja kiroillaan. Dokumentin tv-esitys oli ainutkertainen, sillä sen esittäminen oli samalla myös roisien kirosanojen ensiesitys monella tv-kanavalla. Aiemmin englannin fuck-kirosanaa ei ollut sanottu televisiossa.

Dokumentissa esiintyneistä nuorista vain yksi päätyi aikuisena vankilaan. Pelottelumetodin pätevyyttä rikosten ehkäisyssä on kuitenkin kyseenalaistettu myöhemmissä tutkimuksissa.

Scared Straight! sai myös jatkoa: vuoden 1999 elokuvassa Scared Straight! 20 Years Later aikuistuneet teinit tapaavat elämänsä muuttaneita ihmisiä; vuonna 2011 ilmestynyt Beyond Scared Straight seurasi riskiryhmään kuuluvia teinejä.

Millaista on elää suomalaisvankilassa?

3:02

Osittainen lähde: Little Things, IMDB

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.