Mainos

Koulut ja kirjastot halutaan pitää kunnallisina

Sen sijaan suomalaisten halu säilyttää terveyskeskukset ja sairaalat kunnallisina on Kunta-alan ammattiliiton kyselyn mukaan laskenut.

Vankka enemmistö suomalaisista haluaa pitää koulut kunnallisina. Myös kirjastojen kunnallisuudella on vahva tuki, joka on vain kasvanut vuosien mittaan. SAK:laisen Kunta-alan ammattiliiton kyselyssä kansalaisilta tiedusteltiin, mitkä palvelut tulisi kaikissa oloissa säilyttää kunnallisina. 82 prosenttia vastaajista valitsi koulut ja 73 prosenttia kirjastopalvelut.

Sen sijaan halu säilyttää terveyskeskukset ja sairaalat kunnallisina on laskenut. Kun vuotta aiemmin näiden palvelujen kunnallisena pysyttämistä kannatti 75 prosenttia kansalaisista, tänään julkaistussa kyselyssä tätä mieltä oli 68 prosenttia. Toisaalta viime vuoden lukema olikin korkein neljänä peräkkäisenä vuotena tehdyn kyselysarjan aikana.

Eniten valmiuksia antaa terveyskeskus- ja sairaalapalvelut muidenkin kuin kuntien tehtäväksi löytyi nuorilta. Alle 25-vuotiaista 42 prosenttia katsoi, että nämä palvelut on pidettävä kunnallisina. Tämä on 16 prosenttiyksikköä vähemmän kuin väestön keskuudessa keskimäärin.

Koulujen ja kirjastopalvelujen kunnallisuus sai melko tasaisen tuen myös puoluekannan mukaan tarkasteltuna. Terveyskeskus- ja sairaalapalvelujen säilyttäminen kunnallisina jakoi niin, että selvimmin kunnallisuutta kannattivat SDP:n (82 prosenttia), keskustan (75), vasemmistoliiton (73) ja vihreiden (69) kannattajat. Kokoomuslaisista 53 prosenttia suosi näiden palvelujen pysyttämistä kunnallisina.

Kyselyssä tiedusteltiin myös, mikä taho on kaikkein luotettavin hyvinvointipalvelujen tuottaja. 42 prosenttia vastaajista nimesi tämmöiseksi tuottajaksi kunnat ja 27 prosenttia valtion. Yksityistä yritystä piti luotettavimpana 12 prosenttia ja yhdistystä tai järjestöä 3 prosenttia. Luvuissa oli vain pieniä muutoksia edellisvuodesta.

Suomen Gallup teki kyselyä varten noin 1 300 haastattelua lokakuussa. Edelliset vastaavat kyselyt tehtiin vuosina 2001-2003.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.