Mainos

Koulusurma, vainoamista, sarjakuristajan tapaus – näiden vakavien väkivaltarikosten valmistelua poliisi on tutkinut

6:47

Helsingin poliisin murharyhmän päällikkö Jonna Turunen peräänkuuluttaa yhteistyön merkitystä uhkien ja vakavien väkivaltarikosten estämiseksi.

– Poliisille voi ilmoittaa oma-aloitteisestikin tietoja uhan arviointia tai uhkaavan tilanteen estämistä varten, jos on saanut tietää henkilöstä, joka aiheuttaa vakavan väkivallan uhan toiselle tai toisille henkilöille, Turunen sanoo tänä iltana nähtävässä MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Meillä on paljon hyvää yhteistyötä, mutta edelleenkin on tapauksia, ettei poliisi saa tietoja riittävän ajoissa tai tietoja ei luovuteta, Turunen sanoo.

Tätä nykyä laki velvoittaa eri tahoja ilmoittamaan salassapitosäännösten estämättä poliisille henkilöistä, jotka voivat olla vaaraksi toisten hengelle tai terveydelle.

– On tärkeää, että sitoudumme yhdessä uhkien torjuntaan ja päämääriin, jotta pystymme puuttumaan uhkiin riittävän varhaisessa vaiheessa.

Vakavien väkivaltarikosten valmistelu tuli Suomessa rangaistavaksi vuonna 2013.

– Meillä on yksittäisiä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelurikoksia tutkinnassa. Säännöksen voimaantulon jälkeen tutkinnassa on ollut alle 20 juttua, Turunen kertoo.

Jutuissa on ollut kyse muun muassa koulusurman valmistelusta ja erilaisista vainoamistapauksista. Helsingin poliisilla on näitä tapauksia varten uhkatutkintaryhmä.

Parhaillan tutkinnassa on sarjakuristaja Michael Penttilään kohdistuva rikosepäily. Penttilä on vangittuna epäiltynä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

– Asia etenee syyttäjälle lähiaikoina, Turunen sanoo.

Turusen haastattelu kokonaisuudessaan Rikospaikka-ohjelmassa tänä iltana klo 22.40 MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.