Poliisi seuraa tuhatta ihmistä vakavien väkivaltarikosten estämiseksi – ihmisvihaajia, mielenterveysongelmaisia ja mahdollisia terroristeja

Noin tuhat ihmistä on poliisin seurantalistalla vakavien väkivaltarikosten estämiseksi. Asiasta kertoo keskusrikospoliisin (KRP) päällikkö, poliisineuvos Robin Lardot STT:n haastattelussa.

Robin Lardot sanoo, että näistä noin 350 on terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä, joiden seuranta on jaettu suojelupoliisin, KRP:n ja paikallispoliisien vastuulle.

Suojelupoliisin seuraamien ihmisten määrä nousi julkisuuteen Turun perjantaisten puukotusten jälkeen. Lardot sanoo, että mahdollisen terrorismin takia seuratut ovat osa tätä kokonaisuutta.

Tuhatkunnasta seurattavasta osa on KRP:n mukaan ihmisiä, jotka ovat saapuneet Suomeen turvapaikanhakijoina vuoden 2015 jälkeen. Osa puolestaan on Suomen kansalaisia. Heidät on tunnistettu KRP:n vajaat kaksi vuotta sitten perustaman uhka-arviotoiminnon selvitysten perusteella. Lardot ei suostu avaamaan tarkkoja osuuksia.

– Kaikkiaan puhumme noin tuhannesta ihmisestä. Poliisi pitää heitä mahdollista väkivaltaa aiheuttavina, Lardot sanoo STT:lle.

Terrorismin torjunnan kohdehenkilö päätyy KRP:n seurantaan muun muassa silloin, jos epäillään, että ihminen on mahdollisesti tehnyt tai osallistunut vakavien rikosten toteuttamiseen ulkomailla tai seuranta vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Motiivi muu kuin terroristinen, pyrkimys samaan seuraukseen

Lardot sanoo, että tähän laajaan skaalaan liittyy vakavaa huolta aiheuttavia ihmisiä, joiden motiivi on muu kuin terroristinen.

– On yksinäisiä susia, mielenterveysongelmista kärsiviä, väkivaltaisesti ajattelevia, ihmiskunnan vihaajia ja niin edespäin. Yhdistävänä piirteenä on riski vakavasta väkivallanteosta. Motiivi ei sinänsä ole keskeinen asia sille, miksi henkilö katsotaan vakavaa huolta aiheuttavaksi.

Lardotin mukaan tällaisten tilanteiden hoitaminen vaatii usean viranomaisen yhteistyötä.

– Lähestulkoon viikoittain viranomaiset pääsevät väliin tilanteeseen, joka olisi voinut pahimmillaan eskaloitua väkivallanteoksi.

Lardotin mukaan yhteistyö paikallispoliisien, Maahanmuuttoviraston sekä sosiaali- ja terveyssektorin kanssa toimii hyvin.

Lähes 20 000 vihjettä vuodessa

Poliisi saa vuosittain lähemmäs 20 000 vihjettä eri kanavien kautta.

– Kaikki vihjeet käydään läpi laajassa viranomaisyhteistyössä ja osa niistä aiheuttaa välittömiä toimenpiteitä, Lardot sanoo ja viittaa esimerkiksi Helsingin Temppeliaukion kesäkuiseen näkyvään operaatioon.

Poliisin saamat vihjeet nousivat nekin esiin Turun tragedian jälkeen, kun selvisi, että epäillystä tekijästä oli alkuvuonna annettu vihje poliisille.

Vihjeeseen ei suojelupoliisin mukaan liittynyt konkreettista epäilyä isku-uhasta.

Lue myös:

    Uusimmat