Mainos

Kouluretkien määrässä ja laadussa suuria eroja

Opetushallituksen ohje kouluretkien maksuttomuudesta lisännyt eroja koulujen välillä. Osa kouluista rahoittaa kouluretkiä vanhempien kukkarosta - opetushallituksen mukaan kustannusvastuu kuuluu kunnille.

Kunnat ja koulut tulkitsevat opetushallituksen ohjetta koulupäivien aikana tehtävien retkien maksuttomuudesta kirjavasti.

Osa kouluista retkeilee yhä huomattavan paljon lasten vanhempien kustannuksella. Osassa kouluja rahaa ei kerätä lainkaan ja retkien määrä on selvästi vähentynyt.

Opetushallituksen mukaan kustannusvastuu koulupäivisin tehtävistä retkistä kuuluu ensi sijaisesti kunnille ja kouluille.

Opetushallituksen mukaan perusopetus on maksutonta eikä koulupäivän aikana tapahtuvaa retkeilyä voida ilmoitusluontoisesti rahoittaa vanhempien kukkarosta. Mikäli matkat kuitenkin maksatetaan vanhemmilla, ei käytännön järjestelyjä saisi aloittaa ennen tapauskohtaista neuvonpitoa perheiden kanssa. Rahaa pitäisi myös kerätä niin paljon, että matkaan pääsevät nekin lapset, joiden vanhemmat eivät osallistu kustannuksiin.

- Jos rahaa kerätään. niin sen keräämisen pitää perustua vanhempien aitoon vapahetoisuuteen ja silloin kerätty raha tulee koko oppilasryhmälle. Se raha ei voi olla yksityiselle oppilaalle korvamerkittyä rahaa, kertoo Opetushallituksen opetusneuvos Irmeli Halinen.

Esimerkiksi Vantaan Simonkallion koulussa kukin perhe kustantaa vain omien lastensa matkat.

Niiden lasten retkiin, joiden vanhemmat eivät retkistä maksa, rahat otetaan koulun budjetista, kertoo Simonkallion koulun apulaisrehtori Jaana Koivula:

- Se (raha retkiin) on jostakin muusta pois, yleensä oppikirjoista tai muusta materiaalista.

Nurkkatien koulussa Helsingissä vanhemmilta ei pyydetärahaa lainkaan. Mikäli retkille lähdetään on maksaja aina koulu tai talkootyönä matkakassaa kartuttanut vanhempainyhdistys. Nurkkatien koulun rehtori Maija-Leena Hyrkäs-Järvelä sanoo, ettei vähempi kouluretkien tekeminen ole sinällään eriarvoistavaa.

- Minun mielestäni sekin eriarvoistaa, että perheet joutuvat hankalaan tilanteeseen, 20-30 euroa voi olla monelle liikaa.

Opetushallituksen mukaan suuret koulukohtaiset erot retkien määrässä ja laadussa vähenisivät mikäli kunnat varaisivat riitävästi määrärahoja koulun ulkopuolella tapahtuvaan opetukseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.