Koulunkäynninohjaaja kuulee etäkoulua käyvien lasten ikävästä päivittäin: "Lapsi pyysi, voisiko ohjaaja katsella hänen kanssaan elokuvaa"

Kouluvalmentaja kuuntelee oppilaita nyt etäyhteydellä – oppilaita vaivaa yksinäisyys, myös koronavirus pelottaa 4:31
MTV Uutiset Live: Näin kouluvalmentaja auttaa oppilaita etäyhteyden kautta.

Koulunkäynninohjaaja on huolissaan siitä, millaiset seuraukset kuukausien eristäytyminen voi koululaisiin jättää. Moni kärsii yksinäisyydestä ja ikävästä. Se näkyy ohjaajien työssä joka päivä.

Tamperelaisen Takaluhdin koulun vastuukoulunkäynninohjaaja Kirsi Formulahti tietää, miten yksinäisiä etäkouluun jääneillä lapsilla voi pahimmillaan olla. Hän kuulee lasten ikävästä päivittäin.  

– Kaikkein liikuttavin tapaus viime päiviltä oli, kun yksinäinen lapsi pyysi koulunkäynnin ohjaajalta, olisiko hän voinut katsella WhatsApp-puhelun välityksellä hänen kanssaan hetken elokuvaa. 

– Ohjaajilta myös kysytään, että soitathan myöhemmin tänään ja soitathan huomennakin.

Ohjaajat auttavat koulutehtävissä ja pitävät seuraa

Koulujen etäopetukseen siirtyminen ja digiharppaus tapahtuivat vauhdilla. Etäopetus on kuitenkin saatu koulussa pyörimään hyvin. Jos ongelmia ilmenee, kaikkia keinoja käytetään hyödyksi, että oppiminen sujuisi, Formulahti vakuuttaa.

– Opettajat ovat nähneet suuren vaivan tavoittaakseen jokaisen oppilaan ja rakentaakseen heille tavat, joilla opetus onnistuu. 

Etäopetus mullisti myös koulunkäynnin ohjaajien työpäivät, kun tukea vaativia lapsia autetaan koulupäivissä etänä. Oppilaita autetaan opinnoissa ja tuetaan siinä, että tehtävät tulevat tehtyä. Oppilaille pidetään myös ohjatusti seuraa etäkoulupäivien aikana. 

– Osan ajasta koululainen opiskelee opettajan välityksellä ja osan ajasta ohjaajan kanssa. Me soittelemme paljon oppilaille ja pidämme etävälituntia. Yleensä kerran päivässä luokalla on yhteinen Teams-etävälitunti, johon ohjaajat ovat järjestäneet mukavaa tekemistä.

– Opettajien kaikki aika menee nyt etäopetuksen pyörittämiseen, joten heillä ei ole oikeastaan aikaa rupatella muuta oppilaiden kanssa. 

Oppilaiden yksinäisyyden kokemus näkyy ja kuuluu myös etävälitunneilla, kun luokat eivät millään malttaisi lopettaa yhteistä rupattelutuokiota.

– Nuo hetket ovat todella tärkeitä lapsille. Osa lapsista voi olla vielä yksinäisempiä, koska heillä ei ole sisaruksia tai he saattavat olla nyt hoidossa toisella paikkakunnalla, esimerkiksi isovanhempien hoidossa.

Opettajat ovat lujilla

Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, millaiset vaikutukset kuukausien eristäytymisellä voi olla myöhemmin lasten henkisen hyvinvoinnin kannalta.

– Olen todella huolissani siitä. Vaikka suurin osa selviää tästä ihan hyvin ja perheeet ovat olleet todella luovia ja keksineet keinoja korvata arjesta puuttuvia asioita.

Kun koulut siirtyivät etäopiskeluun, osa kunnista päätti lomauttaa koulunkäynninohjaajat. Formulahti ei pidä säästökohdetta viisaana.

– Olen huolissani opettajista, koska he ovat nyt todella lujilla. Normaalitilanteissa opettajat saavat tukea koulunkäynninohjaajista ja toimimme tiiminä asioiden ratkaisussa. 

Hän neuvoo vanhempia olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä kouluun, jos tuntuu, etteivät etäopiskelut suju. 

– Vanhemmille haluaisin toivottaa paljon jaksamista, ja muistuttaa, että kouluun voi olla aina yhteydessä, jos kotona on haasteita. Koulu voi auttaa ratkaisun löytymisessä. 

Lue myös:

    Uusimmat