Mainos

Koulumatkalla kaadetun pyöräilijäpojan isä: "Se oli pieneen lapseen kohdistettua raivoa"

Useat oululaiset kertovat sosiaalisessa mediassa nähneensä liikenteessä muille kadunkulkijoille raivoavan ja uhkaavasti käyttäytyvän pyöräilijämiehen. MTV Uutiset kertoi eilen tilanteesta, jossa koulumatkaansa pyöräillyt kolmasluokkalainen poika joutui aikuisen kanssapyöräilijän väkivallan kohteeksi Oulussa.  

Poika oli koulumatkalla aamulla yhdessä kaverinsa ja yhden aikuisen kanssa. Pojan isälle kerrottujen tietojen mukaan tilanne oli tullut pojalle täysin yllättäen. 

– Tämä mies oli pyöräillyt kovaa vauhtia heitä kohti ja jonkin verran ennen kohtaamista hän oli karjaissut "Väistä saatana". Pojan ohi ajaessaan mies oli lyönyt tai tuupannut poikaa kylkeen, kolmasluokkalaisen isä kertoo MTV Uutisille.

Tilanne oli sattunut Kastellin monitoimitalon läheisellä alikulullamaanantaina 6.11. kello 7.55-8.00 välisenä aikana.

Pojat eivät provosoineet tilannetta

Onni onnettomuudessa oli vierellä ajanut kaveri, jota ilman pojalle olisi voinut käydä paljon huonomminkin. 

– Poika oli itsekin pyörällä liikenteessä ja hän oli kaatunut vasten vierellä ajanutta kaveriaan, onneksi. Silminnäkijöiden mukaan siinä olisi voinut käydä tosi pahastikin, jos kaveri ei olisi ollut vähän kuin ottamassa häntä vastaan. Siinä oli vaarana myös, että kaatuessaan kokonaan hän olisi voinut jäädä vastaantulevan liikenteen jalkoihin, näin minulle sitä tilannetta kuvattiin.

Isän mukaan vanhemmille on painotettu, ettei kumpikaan pojista ollut tehnyt mitään pyöräilijän raivokkaan käytöksen laukaisemiseksi. 

– Pojat eivät olleet millään tavalla tukkineet tietä, vaan he olivat menneet omalla puolellaan. Aikuisen pyöräilijän raivo ei ole lähtenyt mistään hätävarjelun liioittelusta, vaikka että vastaantulijalla olisi ollut liian vähän tietä, vaan se on ollut vaan silmitöntä raivoa, joka on kohdistettu pieneen lapseen.

Miten poika tilanteen otti?

– Poika oli luonnollisesti järkyttynyt ja poissa tolaltaan, isä kertoo.

"Hullu tilanne"

Nimettömänä pysyttelevän isän mukaan tapahtuneesta vanhemmille ilmoitti lasten mukana koulumatkaa pyöräilyt aikuinen. Pojan kanssa vanhemmat pääsivät juttusille vasta koulupäivän jälkeen. 

– Lapsilla on koulussa puhelimet äänettömillä, emmekä saaneet poikaa kiinni ennen kun hän oli lähtenyt kotiin. Oli vähän harmi, ettemme päässeet poikaa heti jututtamaan.

Maanantaiaamun tapahtumista huolimatta poika kulki jo eilen koulumatkansa totutusti pyörällään samassa porukassa. 

– Kaikki oli mennyt ihan hyvin.

Isän mukaan poika on suhtautunut tapahtuneeseen hyvin reippaasti.

– Illalla hän päivitteli samaan tyyliin kuin itsekin päivittelin, että hullu tilanne. Hän ihmetteli sitä jo enemmän tuohtuneena kuin kauhistuneena. Ja hän nukkui yönsä hyvin ja lähti aamulla reippaasti kouluun pyörällään.

Somessa havaintoja raivoavasta pyöräilijästä

Isä kirjoitti tapahtuneesta tuoreeltaan Facebookiin Oulun puskaradioon. Sieltä tulleiden kommenttien perusteella Oulussa saattaa olla liikkeellä yksi tai useampi muuta kevyttä liikennettä terrorisoiva pyöräilijä. 

– Facebook-kommenttien perusteella vaikuttaisi siltä, että tällainen henkilö tai mahdollisesti useampi henkilö on ollut viime aikoina liikenteessä. Pyöräteillä lapsiin kohdistuvasta raivosta tuli aika monta kommenttia. On epäilyjä, että kyseessä olisi yksi ja sama henkilö. Ehkä joku mielenterveyspotilas, joka raivoaa pyörän selässä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Facebook-ketjussa kerrotaan havainnoista koskien väkivaltaisesti käyttäytyvää pyöräilijää. Niiden mukaan erästä lasta olisi muun muassa tukistettu niin kovaa, että häneltä oli lähtenyt tuppo hiuksia. Kirjoitusten perusteella myös rikosilmoituksia on tehty. 

Oulun poliisin johtokeskuksesta ei kuitenkaan eilen iltapäivällä osattu vahvistaa huhuja MTV Uutisille.  

Isä pyytää ilmoittamaan havainnoista

Pojan koulun vanhempaintoimikunnan jäsen puolestaan sanoo, että koulussa on käsitelty tätä aihetta aikaisemminkin ja nyt otetaan uudestaan esille se, miten asiaan pitäisi reagoida.

– Kun nyt on ihan turvallisuus uhattuna näemmä näillä pienimmillä, isä sanoo.

Poikaa tönäisseen pyöräilijän tuntomerkit:

Arviolta keski-ikäinen, mahdollisesti hieman pyöreäkasvoinen mies
(Vaalean) sininen takki, heijastinliivi
Tummansiniset housut
Raidallinen pipo, jossa mahd. tupsu
Pyöreät silmälasit
Ei pyöräilykypärää, ei valoa pyörässä

– Haluaisin, että he, joilla on kokemuksia tällaisesta käytöksestä ja tekijän tuntomerkit, ilmoittaisivat siitä. Ja hänet pitää saada pois pyöräteiltä, jos on osoitettavissa, että riehuja on yksi ja sama henkilö. 

Pojan koulumatkat taittuvat tästäkin eteenpäin polkupyörällä. Sekä poikaa että hänen vanhempiaan huojentaa ajatus siitä, että todennäköisyys tilanteen toistumiselle on hyvin pieni.

– Mahdollisuus, että tuollaista tapahtuu, on yksi miljoonasta. Ei tässä tarvitse alkaa pelätä, koska ei tuollaista voi kovin usein kohdalle sattua.

– Samaa sanoin pojalle, että nyt kävi vain älyttömän huono tuuri, että hänen ei tarvitse pelätä koulumatkoilla, että niin kävisi uudestaan. Ei tässä oikein muuten voi suhtautua, isä summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.