Koululakkoilija, Vuoden henkilö, suorasuu – kuka on ilmastoliikkeen supertähti Greta Thunberg?

Koulunkäynnistä kieltäytynyt ruotsalaisteini aloitti nuorten ilmastoliikkeen, mutta sai osakseen myös paljon epäilyjä ja pilkkaa. Helsinkiin saapuva aktivisti on viime aikoina keskittynyt tukemaan palestiinalaisia.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg pitää tiistaina iltapäivällä puheen Elokapinan mielenosoituksen yhteydessä Eduskuntatalolla. Puheiden jälkeen mielenosoittajat kulkevat kulkueena kohti Kaisaniemen liikenneympyrää ja estävät siellä autoliikenteen kulun. 

Kesäkuun aikana Elokapina on järjestänyt Myrskyvaroitus -kampanjan, jossa liike on vaatinut ympäristölle haitallisten valtiontukien lakkauttamisesta. 

Liike on kuvaillut Myrskyvaroitusta Suomen historian suurimmaksi kansalaistottelemattomien mielenosoitusten sarjaksi. Ilmastoaktivistit ovat pysäyttäneet liikenteen eri puolilla Helsinkiä. Tiistain mielenosoitukseen odotetaan noin tuhatta osallistujaa.

Greta Thunberg piti tunteikkaan puheen maailman johtajille 0:48
Greta Thunberg piti tunteikkaan puheen YK:n ilmastokokoukseen kokoontuneille johtajille vuonna 2019.

Koulupinnarista tuli kansainvälinen julkkis

Mutta kuka on päivän odotetuin vieras Greta Thunberg? Nykyään 21-vuotias aktivisti nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen kieltäytymällä koulunkäynnistä ja päivystämällä plakaatinsa kanssa Ruotsin parlamentin edessä vuonna 2018.

 Koululakollaan 15-vuotias Thunberg protestoi poliitikkojen toimettomuutta ilmastonmuutoksen edessä. Mukaan liittyi nopeasti muitakin nuoria, ja samalla sai alkunsa Fridays for Future -ilmastoliike. 

Thunberg ei ole vuosien varrella säästellyt sanojaan ilmastotoimien riittämättömyydestä ja hitaudesta. YK:n ilmastokokoukseen New Yorkiin kokoontuneille maailman johtajille hän lausui vuonna 2019 näin:

– Tämä on väärin. Minun ei pitäisi olla täällä, vaan koulussa valtameren toisella puolella. Te käännytte meidän nuorten puoleen ja pyydätte toivoa. Miten kehtaatte? Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä puheillanne. Ihmiset kärsivät ja ihmisiä kuolee. Kokonaiset ekosysteemit ovat romahtamassa ja olemme massasukupuuton kynnyksellä.

Kaksi vuotta myöhemmin Glasgow’n ilmastokokouksessa huutia saivat hiilineutraaliustavoitteet ja puheet ”vihreästä” taloudesta.

– Ei ole planeetta B:tä. Ei ole planeetta blaa blaa blaata. Hiilineutraali vuonna 2050 blaa blaa blaa. Vihreä talous blaa blaa blaa. Ilmastoneutraali blaa blaa blaa. Vain tämän kuulemme niin sanotuilta johtajiltamme. Hyvältä kuulostavia sanoja, jotka eivät ole johtaneet tekoihin. Toiveemme ja unelmamme hukkuvat heidän tyhjiin sanoihinsa ja lupauksiinsa, Thunberg jyrisi.

Nuoren naisen suorasukaisuus on saanut aikaan myös voimakkaita vastareaktioita niin nettitrolleilta kuin maailman korkeimmilta päättäjiltä. Yhdysvaltain presidenttinä toiminut Donald Trump pilkkasi nuorta aktivistia sen jälkeen, kun tämä oli valittu Time-lehden Vuoden henkilöksi joulukuussa 2019.

– Naurettavaa. Gretan pitäisi panostaa vihanhallintaan ja käydä sen jälkeen leffassa kaverin kanssa. Chillaa, Greta, chillaa!, Trump twiittasi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan luonnehti Thunbergia kiltiksi mutta tietämättömäksi teiniksi.

Autismi supervoima aktivismissa

Virkavallan kanssa Thunberg on ollut usein tekemisissä ilmastomielenosoitusten yhteydessä. Hänet on pidätetty muun muassa Hollannissa, Britanniassa ja Ruotsissa. Viime aikoina hänen aktivisminsa on kohdistunut myös palestiinalaisten puolustamiseen ja Israelia vastaan.

Thunbergin taiteilijavanhempien mukaan heidän tyttärensä alkoi toden teolla ahdistua ilmastonmuutoksen vaikutuksista noin 11-vuotiaana. Hän lopetti puhumisen ja koulunkäynnin. Samoihin aikoihin hänellä todettiin autismikirjoon kuuluva Aspergerin oireyhtymä.

Greta Thunberg on itse kuvaillut Aspergeria ”supervoimakseen”, joka on auttanut häntä ilmastoaktivismissa. Asperger-henkilöillä on usein myös kyky kiinnostua perinpohjaisesti poikkeuksellisista asioista, kuten tässä tapauksessa ilmastosta. Samalla autistit eivät ole aina lahjakkaita sosiaalisesti tai kyvykkäitä havainnoimaan hienovaraisuuksia ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Autismikirjoon kuulumista on käytetty myös Thunbergia vastaan, ja hänen aktivismiaan on pidetty jopa sairaan lapsen hyväksikäyttönä. Vanhempien mukaan Greta alkoi kuitenkin voida paremmin pian sen jälkeen, kun ilmastoaktivismi otti tuulta siipiensä alle.

Lue myös:

    Uusimmat