Brasilian presidentti ryöpytti Greta Thunbergia – haukkui "kakaraksi", ilmastoaktivisti vastasi räväkällä puheella

Greta Thunberg tylytti maailman johtajia:"Olette varastaneet unelmani"– näin nuoren ilmastoaktivistin puhe on vastaanotettu 5:32
Videolla Greta Thunbergin syyskuussa pitämä puhe, joka keräsi rutkasti huomiota maailmalla.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on pitänyt YK:n ilmastokokouksessa maailman johtajille osoitetun räväkän puheen. Vain päivää aiemmin hän sai haukut Brasilian ilmastokriittiseltä presidentiltä.

Espanjan Madridissa meneillään olevan YK:n ilmastokokouksen täysistunnossa puhunut 16-vuotias ilmastoaktivisti nuhteli päättäjiä siitä, että maat tuntuvat keksivän porsaanreikiä, jotta ilmastonmuutoksen eteen ei tarvitsisi tehdä aitoja toimia.

– Uskon yhä, että suurin uhka ei ole epäaktiivisuus. Aitona uhkana on, kun poliitikot ja toimitusjohtajat luovat kuvan siitä, että toimia tehdään. Tosiasiassa lähes mitään ei tehdä, taitavaa tilitystä ja luovaa tiedottamista lukuunottamatta, Thunberg sanoi aplodien saattelemana.

Thunbergin mukaan kolmen viikon kuluttua siirrymme tulevaisuutemme määrittävälle vuosikymmenelle, ja tällä hetkellä mikä tahansa toivonpilkahdus olisi tarpeen.

Brasilian presidentti kutsui kakaraksi

Thunbergin piti puheensa vain päivä sen jälkeen, kun hän sai kovaa palautetta Brasilian presidentiltä Jair Bolsonarolta

– Greta sanoi, että intiaanit kuolivat puolustaessaan Amazonin sademetsää. Miten media voi antaa tilaa tuollaiselle kakaralle? kommentoi Bolsonaro toimittajille.

Thunberg oli kritisoinut alkuperäisheimolaisiin Amazonilla kohdistettua väkivaltaa. Muutama päivä aiemmin kaksi heimolaista ammuttiin kuoliaaksi auton kyydistä.

Bolsonaro on muun muassa aiemmin syyttänyt Amazonin metsäpaloista Hollywood-näyttelijä Leonardo DiCapriota.

Lähde: Reuters

Juttua korjattu 15.12. kello 13.02: Aiemmin jutussa oli käännösvirhe. Jutussa puhuttiin madonreiästä, vaikka kyse oli porsaanreiästä. Virhe korjattu ingressin jälkeisestä kappaleesta.

Lue myös:

    Uusimmat