Koululaisten poissaolojen määrät eivät eroa syksystä, vaikka koronatartuntamäärät ovat nyt korkeampia – tämä selittänee pk-seudulla havaittua ilmiötä

"Mitä tartuntaluvut enää kertovat tautitilanteesta? Näin vastaa Husin Mäkijärvi" 7:32
"Mitä tartuntaluvut enää kertovat tautitilanteesta? Näin vastaa Husin Mäkijärvi"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan hyvä merkki on, että koulujen tilanne nimenomaan pahemmilla epidemia-alueilla ei näytä poikkeavan syksyn tilanteesta.

Suomen koronatilanteen analysoinnista tekee haastavaa se, että tämän hetken koronaluvut eivät kuvasta tartuntojen kokonaismäärää.

– On hivenen epävarmaa, mitä (tapausluvut) kertovat varsinaisten tartuntojen määrästä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve koronatilannekatsauksessa.

Alustavien laskelmien mukaan on ennustettu, että koronatartuntojen määrä Suomessa voi jopa moninkertaistua helmikuun alkuun mennessä ja sairaalahoidon tarve voi kaksinkertaistua pienellä viiveellä tästä.

Mikäli omikronaalto yltyy THL:n arvioimalle tasolle, kouluja ja päiväkoteja joudutaan todennäköisesti sulkemaan henkilöstöpulan vuoksi, arvioi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen aiemmin tällä viikolla. 

– Kouluissa ei ole varauduttu yhtään mitenkään eikä päiväkodeissa. Erityisesti varhaiskasvatuksessa on nyt jo hurja henkilöstöpula. Tässä mennään hyvin rationaalisesti – koulut ovat auki niin pitkään kuin henkilöstöä riittää, Luukkainen sanoi maanantaina.

Ainakaan toistaiseksi tilanne ei ole kärjistynyt suomalaiskouluissa.

Ikäluokkakohtainen koronatartuntaseuranta on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin haasteellista, sillä kaikki tartunnan saaneet eivät enää hakeudu viralliseen testaukseen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koululaisten poissaoloprosentit eivät eroa siitä, mitä ne olivat syksyllä, vaikka tartuntamäärät ovat korkeampia, Helve toteaa.

Hänen mukaansa hyvä merkki kuitenkin on, että koulujen tilanne nimenomaan pahemmilla epidemia-alueilla ei näytä poikkeavan syksyn tilanteesta.

Pidemmän ajan johtopäätökset vaativat Helven mukaan vielä seurantaa.

Lue myös:

    Uusimmat