Mainos

Koulukiusaaminen saattaa olla oletettua vakavampi huolenaihe – väitöstutkija: "Opettajan ja muun henkilökunnan osallistuminen kiusaamiseen tekee oppilaan asemasta erityisen turvattoman"

15:04
Miten kiusaaminen saadaan kuriin koulussa?

Oppilaiden lisäksi myös koulun henkilökunta saattaa osallistua oppilaan kiusaamiseen ja syrjintään, erityisesti jos tämän koetaan poikkeavan normista.

Tämä ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta. Tutkimus tehtiin kahdessa yläkoulussa pääkaupunkiseudulla.

Kouluissa normaaleina ominaisuuksina pidettiin esimerkiksi suomalaisuutta, itsenäisyyttä ja sopeutumista kouluun.

– Suomalaisuus esitettiin neutraalina ja normaalina, vaikka tosiasiassa siihen sisältyi odotuksia siitä, minkälainen ideaali oppilas on: suomea puhuva ja "kantasuomalainen", väitöstutkija Ina Juva sanoo tiedotteessa.

Opettajat moittivat kiusattua oppilasta

Tutkimuksessa käsitellyissä tapauksissa kiusattuja oppilaita vastaan hyökättiin fyysisesti ja henkisesti, ja heiltä evättiin pääsy osaksi oppilasryhmää. Osa opettajista moitti kiusattua oppilasta siitä, ettei tämä pystynyt osallistumaan opetukseen kiusaamisen vuoksi.

Juvan mukaan opettajat eivät myöskään antaneet kiusatulle oppilaalle samanlaista hoivaa ja huolenpitoa kuin muille oppilaille.

– Opettajan ja muun henkilökunnan osallistuminen kiusaamiseen tekee oppilaan asemasta erityisen turvattoman, hän sanoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja