Koulujen koronatapaukset eivät yllättäneet professoria – yleensä aikuiset tartuttavat lapsia, ei päinvastoin: “Aikuiset ovat tuoneet sen perheisiin”

Koulutartunnat eivät yllättäneet lasten infektiotautiopin professoria:"On tärkeää paikantaa tartunnan saaneet oppilaat" 3:05

Monessa peruskoululaisten perheessä pelätään nyt koronatartuntaa. Lasten infektiotautien asiantuntijan mukaan aikuiset tuovat yleensä taudin perheeseen, eivät lapset.

Lasten infektiotautien professori Ville Peltolan mukaan avautuneet koulut eivät ole viruslinkoja. Katso koko haastattelu videolta!

Koulut avattiin viime torstaina. Vain päiviä tämän jälkeen on kerrottu koronavirustartunnoista Porvoossa sekä Helsingin Kannelmäessä ja Itäkeskuksessa sijaitsevissa kouluissa

Niin ikään Sipoossa sijaitsevassa koulussa on jouduttu tekemään erityisjärjestelyjä, koska liian moni henkilökuntaan kuuluva on altistunut koronavirukselle. Lähiopetusta ei pystytä järjestämään koulussa  4.-6. luokkalaisille.

Lasten infektiotautiopin professori Ville Peltola ei ihmettele koulujen koronauutisia. Hänen mukaansa määrät ovat olleet pieniä ihmismassoihin suhteutettuna.

– Ei varsinaisesti yllättänyt, koska tässä on kyse suuresta määrästä oppilaita ja henkilökuntaa, joka on koulut aloittanut. Kyllä yksittäistapauksia näillä alueilla, joilla tämä epidemia on aktiivinen, on ollut ihan odotettavissa.

Tartuntaketjujen katkaisu olennaista

Peltolan mukaan juuri koronatapausten ilmitulo on olennaisen tärkeää epidemian leviämisen estämiseksi kouluissa. Tartuntatapaukset on saatava kiinni.

– Otetaan testejä herkästi, jotta saadaan ne todettua ja diagnosoitua. Tällöin saamme sairastuneet ja altistuneet todettua ja laitettua karanteeniin. Sillä tavalla saadaan katkaistua alkuunsa tartuntaketjut, jottei synny mitään kouluepidemiaa.

– Samalla on tärkeää, että noudatetaan turvavälejä ja hygieniaohjeita, joita ollaan kouluihin annettu. Ja se on tärkeää, että ei mennä oireisena kouluun.

Kuinka helposti lapset tartuttavat muita?

– Lapsillahan on vähemmän koronavirustautia kuin aikuisilla. On myös käsitys ja tieto, että lapset tartuttavat vähemmän kuin aikuiset. Tämähän ei tarkoita, etteivätkö lapset voisi tartuttaa, mutta se riski on pienempi kuin aikuisilla.

Peltola kertoo, että maailmaltakaan ei tiedetä oikein tapauksia, joissa olisi suuria koulussa levinneitä tautitapausryppäitä.

– Yleensä nämä tapauksethan ovat olleet ensin aikuisilla, mahdollisesti sen jälkeen sitten lapsilla. Näyttää siltä, että aikuiset ovat tuoneet sen perheisiin ja tartuttaneet lapsiin eikä päinvastoin.

Lue myös:

    Uusimmat