Mainos

Koulujen ja sairaaloiden ruoka-annoksiin vaaditaan muutosta ilmastotalkoiden vuoksi: 60 tutkijaa kirjoitti avoimen vetoomuksen lihan vähentämiseksi

Kuusikymmentä tutkijaa yhteensä yhdestätoista eri maasta on kirjoittanut avoimen vetoomuksen, jossa he vaativat lihan vähentämistä koulu-ruuasta ja sairaaloiden ruoka-annoksista kertoo The Independent.

Elintarvikkeiden osuus maapallon kasvihuonekaasuista on tutkijoiden mukaan 14,5 prosenttia, kun mukaan lasketaan maataloutta varten raivattujen metsien osuus.

Vetoomuksessa kerrotaan, että kuudesosa tavallisen eurooppalaisen ihmisen ravinnosta aiheutuvasta hiilijalanjäljestä johtuu trooppisten metsien raivaamisesta maatalouden vuoksi. Ruokavaliomme muuttaminen on tutkijoiden mukaan keskeinen osa ilmastonmuutoksen hillitsemistä.

– Kunnilla on keskeinen rooli ihmisten valistamisessa. Kansalaisia voidaan kehottaa vähentämään lihankulutustaan ja kunnat voivat ohjata asukkaitaan tekemään ruokavaliomuutoksia, sanoo professori Pete Smith Aberdeenin yliopistosta.

– Pormestarit ovat vastuussa miljoonien ihmisten päivittäisistä ruoka-annoksista. Heidän pitäisi tehdä kaikkensa planeettamme hyväksi, toteaa Greenpeacen Reyes Tirado.

– Kasvisruokavalion jättämä hiilijalanjälki on sata kertaa pienempi, kuin liharuokavalion, hän jatkaa.

Vetoomus luovutetaan Kööpenhaminassa C40-kaupunkien pormestarien kokoontumisessa.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on yhä mahdollista rajoittaa 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta, mutta se vaatii pikaisia toimia.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio on jo toiminut esimerkkinä ja määrännyt 1700 koulun syömään kasvisruokaa maanantaisin.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja