Englanti kieltää monia kertakäyttömuovituotteita – ympäristöjärjestö pettyi: "Tämä on kuin kurottaisi moppiin sen sijaan että sammuttaisi hanan"

Skotlanti ja Wales ovat hyväksyneet vastaavan lainsäädännön jo aiemmin. Kielto ei koske päivittäistavarakaupoista ostettavia valmisaterioita.

Englanti kieltää suuren määrän erilaisia kertakäyttömuovisia tuotteita lokakuusta alkaen. Kieltolistalle pannaan esimerkiksi muoviset kertakäyttölautaset ja -aterimet sekä tarjottimet, ja se kattaa myös tietynlaiset polystyreenistä valmistetut mukit ja ruoka-astiat.

Kielto ei koske päivittäistavarakaupoista ostettavia valmisaterioita.

Ratkaisusta kertoo maan ympäristöministeriö tiedotteessaan. Ministeriön mukaan Englannissa käytetään noin 2,7 miljardia useimmiten muovista valmistettua kertakäyttöaterinta vuodessa, ja niistä vain kymmenesosa kierrätetään.

Ympäristöpolitiikka on Britanniassa hajautettu, eli Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti päättävät siitä itse. Vastaava lainsäädäntö on hyväksytty aiemmin Skotlannissa ja Walesissa.

Britannian ympäristöministeriön mukaan kiellon toistuva rikkominen voitaisiin luokitella rikokseksi, josta on mahdollista määrätä sakkorangaistus.

Ympäristöministeri Therese Coffey perusteli kieltoa sillä, että kaikki tietävät muovin haittavaikutukset ympäristölle ja villieläimille.

Greenpeace vaatii parempaa

Päivittäistavaraketju Co-opia johtava Matt Hood on kiellosta mielissään. Hän sanoo ministeriön tiedotteessa, että ketju on ollut edelläkävijä tarpeettoman muovin vähentämisessä ja tarjoaa jo nyt muovisten sijaan puisia haarukoita valmisruoka-annoksia ostaville.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Britannian-osasto ei pidä kieltoa riittävänä. Järjestössä poliittista kampanjointia tekevä Megan Randles sanoi, että vaikka kielto on sinällään tervetullut, muovitulvaa se ei pysäytä.

–  Tämä on kuin kurottaisi moppiin sen sijaan että sammuttaisi hanan, hän kuvaili.

–  On aika lopettaa alan lobbareiden ehdoilla toimiminen, vääränlaisten ratkaisujen markkinointi ja muovijätteen hylkääminen maihin, jotka ovat tehneet kaikista vähiten ilmastokriisin aiheuttamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat